El retrat de Dorian Gray

Reg. 16.727 - N Wil

Autor: Oscar Wilde
Enciclopèdia Catalana, 2005 – 362 pàg.
Reg. 16.727 – N Wil

Oscar Wilde (Dublín, 1854 – París, 1900). Escriptor irlandès en llengua anglesa, es va formar en el Trinity College i en la Universitat d’Oxford, on estudià els clàssics i escrigué poesia. De personalitat transgressora i estil extravagant, va conèixer l’éxit, el rebuig i l’oblit. Destacà especialment com a dramaturg, amb títols com El ventall de Lady Windermere, Una dona sense importància o La importància de dir-se Ernest. També escrigué contes per a nens, entre els quals destaquen El príncep feliç i El fantasma de Canterville, i una novel·la, El retrat de Dorian Gray, que es va convertir en una autèntica obra mestra. Acusat de sodomia, fou condemnat a treballs forçats. Quan recuperà la llibertat es convertí al catolicisme i visqué a París, en una pobresa extrema, fins a la seva mort.

El retrat de Dorian Gray és una actualització del mite de Faust. Única incursió en la novel·la de Wilde, aparegué l’any 1890 en forma de fulletó al Lippincott’s Monthly Magazine i es convertí en un “manifest” del decadentisme moral. S’hi narra la història de Dorian Gray, que ven la seva ànima a canvi de l’eterna joventut. La mort, el pas del temps, l’amor, la venjança, la societat del moment formen part de l’argument d’una història victoriana que reflecteix la progressiva decadència d’un personatge a través del quadre que el representa. I és que la imatge que transmet el retrat que pintà Basil és cada vegada més esgarrifosa…

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s