Presentació de “Cantallops”

El grup de joves Lo Carriscle us convidem a la presentació de la col·lecció Cambuleta de contes infantils en pallarès

29 de desembre de 2007
Cinema-Teatre Els Til·lers de Sort

18.00 h Presentació de la col·lecció
18.30 h Lectura del conte Cantallops a càrrec de l’actor Carles Canut

En acabar, xocolata i coca per a tothom!

Amb la col·laboració del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i l’Ajuntament de Sort

«Aguella nevada i una forta tremolina havín fet perdre la Mascarda i el seu videll xic quan tornaven cap a la cort. L’última vegada que l’Àngel les haví vist erin peixent pels voltants de l’argenda que ell menave, a l’aubaga de Cantallops.
Aguell nom va fer tremir el Manelet. Cantallops eri un indret molt apartat i prillós, on temps enradere havía desaparegut una nena de casa Colrat quan una tarde, a boca foscant, tornave de regirar. Demprés de molt buscâ-la només van puguer trobar la seua roba i les seues sabates al fons d’un barranc.
Calive trobâ’ls al més prompte possible. Amb lo fred i la nevada tan forta, les pobres animalons no podrín resistir gaire temps. Si, per compte de vaques, haguessen sigut unes eqües encara… perquè elles esgarrapen la neu amb les potes del davant fins a trobar el verd de l’herba.»

Lo Carriscle!

NEIX UNA COL·LECCIÓ DE CONTES EN PALLARÈS PER PRESERVAR EL DIALECTE
(Text extret de l’edició digital de La Mañana)

Sort – Marta Lluvich, 25-12-2007

La riquesa patrimonial que representa el dialecte pallarès, unit a la preocupació per la seva pèrdua progressiva «si ningú no hi posa remei» ha portat a un grup de joves del Pallars a crear una col·lecció de contes infantils en pallarès. La voluntad d’aquest col·lectiu és que es converteixi en una eina útil per introduir el dialecte tant a la pràctica quotidiana a casa com al col·legi

La col·lecció s’anomena Cambuleta, paraula pallaresa que vol dir tombarella, i el primer conte ja ha sortit a la venda. Es tracta d’un relat inèdit que porta per títol Cantallops. Aquest conte inclou una guia de lectura, amb unes 50 paraules estrictament pallareses que apareixen al conte i la seva traducció al català, i un glossari de paraules en pallarès i català. Aquestes darreres ensenyen al lector com es pronuncien determinats mots en pallarès i com s’han d’escriure correctament en llengua catalana. En el glossari hi podem trobar un centenar de paraules. A més, inclou un disc compacte amb la gravació del conte en dialecte pallarès per tal que, a més del lèxic, els lectors puguin escoltar els trets distintius de la parla característica de la zona.
El Grup de Joves Lo Carriscle diuen ser conscients que a aquest dialecte li queden pocs anys de vida si ningú no fa res per posar-hi remei, i per aquest motiu s’han decidit a posar en marxa aquesta col·lecció. Es tracta d’una iniciativa sense ànim de lucre respaldada per l’Institut d’Estudis Catalans, la Fundació Territori i Paisatge o la Secretaria de Joventut, a més de les administracions locals.
El Grup de Joves Lo Carriscle, nom pallarès que vol dir columna vertebral, pretén que aquest conte ajudi a que els nens coneguin més aquest dialecte i que els pares i educadors comptin amb una eina útil per ensenyar els joves a parlar-lo.
L’objectiu d’aquests joves amb la iniciativa és intentar que les paraules de Pep Coll al llibre El parlar del Pallars no es compleixin. Coll deia que «durant la segona meitat del segle XX, el parlar del Pallars, de la mateixa manera que altres variants dialectals catalanes, entra en un procés de desaparició de forta embranzida en aquests moments i, sense dubte, irreversible». Amb la creació d’aquesta col·lecció de contes infantils, aquest grup de joves pretén facilitar a les noves generacions el coneixement del pallarès, tant el seu lèxic específic com les característiques fonètiques i morfològiques de la parla, i així mirar de salvar aquest dialecte en situació alarmant. Cantallops es presentarà el proper dia 29 a Sort i comptarà amb l’actor Carles Canut per fer-ne la lectura. L’abril del 2008 és previst que surti a la venda el segon conte de la col·lecció Cambuleta, titulat Un dia amb l’Àssua.

(Més informació a Comarques de Ponent, fotografia cortesia d’aquest mitjà)

1 Comment

  1. Retroenllaç: Cantallops - Pirineuweb

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s