Presentació del llibre “Maria Rúbies o el repte constant”

Maria Rúbies o el repte constant

L’Ajuntament de Sort i Pagès Editors es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre

Maria Rúbies o el repte constant. Política, religió i pedagogia a la Catalunya del segle XX
de Josep Varela i Serra

La presentació anirà a càrrec d’Agustí López, Alcalde de Sort; Marta Alòs, escriptora i diputada al Parlament; i Josep Varela, autor

Dissabte, 25 d’abril de 2009 – A les 19 hores
Biblioteca Municipal de Sort – Av. Comtes del Pallars, 41, Sort

El llibre
Nascuda el 1932 a Camarasa (La Noguera), Maria Rúbies excel·lí en el camp de la pedagogia de la matemàtica; de fet fou la primera a publicar-ne textos en català (els cèlebres Fem matemàtica) després de la Guerra Civil. Fundà l’Escola Espiga de Lleida, contribuí a la creació de l’Escola de Mestres de Sant Cugat, així com també fou la primera presidenta del Consell Escolar de Catalunya (1986). Enmig d’una tasca pedagògica constant hi hagué un intens parèntesi dedicat a la política: 1977-1988. Primer fou senadora i després diputada a les Corts Generals. Escollida diputada al Parlament de Catalunya a les eleccions del 1984, es retirà aviat de la política activa: la seva oposició a la Llei del Joc fou la punta de l’iceberg d’un desengany més pregon. Defensà sempre una major autonomia per a Catalunya i l’ús de la llengua catalana a l’ensenyament i l’avenç en la igualtat de drets dels homes i les dones. Tota la seva vida estigué dominada per una gran religiositat. Abans del seu casament l’any 1969, fou dirigent d’Acció Catòlica. Mai abandonà les seves conviccions, aprofundides per la meditació i les seves lectures. En aquests tres àmbits (política, religió i pedagogia), Maria Rúbies tingué una considerable importància. Aquest llibre es publica coincidint amb els quinze anys de la seva mort (1993).

L’autor
Josep Varela i Serra (Besalú, 1943) viu a Lleida des de l’any 1950. Està casat i té quatre fills. És catedràtic de matemàtiques a l’Institut Samuel Gili i Gaya des de 1973, i en fou el director entre 1975 i 1980. També fou president de la delegació d’Òmnium Cultural a Lleida entre 1977 i 1980. Varela fou successivament, entre 1991 i 2004, cap dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Cap dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, portaveu de CiU a la Paeria, a més de diputat i senador. Durant aquests darrers anys ha estat membre de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa. En la seva tasca com a senador defensà, entre d’altres qüestions, un major control de continguts televisius i una millora de l’ensenyament de les ciències a secundària. Ha publicat diversos llibres d’entrevistes, que encetà amb Converses a Lleida (1988) amb la intenció de recuperar la memòria històrica.

2 Comments

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s