La batalla del Pirineu

1554035872 - CL 940.53 CAL

Un llibre de Josep Calvet Bellera, Anne Rieu-Mias i Noemí Riudor Garcia
Pròleg de Jordi Guixé i Coromines
Garsineu Edicions, 2011 – 208 pàg.
BIB-ID 1554035872 – CL 940.53 CAL
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

La batalla del Pirineu és el nom que els agents secrets britànics del MI-9 (servei d’evasió i resistència a Europa) donaren a les nombroses evasions que, els anys de la Segona Guerra Mundial, es produïen des del continent vers el Regne Unit a través dels Pirineus. Després de la guerra, els països aliats reconegueren àmpliament les xarxes i els seus agents, alguns dels quals aviat aviat van escriure les seves memòries. Al Pirineu català i a Andorra, la important feina feta per les xarxes d’evasió quedà amagada, gairebé tant com quan eren xarxes clandestines.
La població pirinenca que va participar en les xarxes aliades, svoint va utilitzar les seves relacions d’amistat i de parentiu per tal de construir l’entramat que va permetre les evasions a través dels Pirineus. Les relacions transfronteres són cabdals per poder entendre la dimensió local d’un fenomen que fou internacional.

Josep Calvet Bellera (la Pobla de Segur, 1965). Doctor en història i investigador. Ha coordinat la creació de la Presó-Museu del Camí de la Llibertat de Sort.

Noemí Riudor Garcia (Lleida, 1974). Llicenciada en història i investigadora. Ha estat la coordinadora de l’exposició La Batalla del Pirineu.

Annie Rieu-Mias (Saint Girons, 1948). Doctora en sociologia i investigadora del CNRS de Tolosa de Llenguadoc. Ha treballat sobre la xarxa WI-WI. S’interessa per les relacions occitanocatalanes.

2 Comments

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?