El pianista del gueto de Varsòvia

1554037870 - N SZP

Un llibre de Władysław Szpilman
Traducció de Josep Marco i Jerzy Sławomirski
Editorial Empúries, 2002 – 216 pàg.
BIB-ID 1554037870 – N SZP
Més informació a la pàgina web de l’autor (enllaç)

Władysław Szpilman era un jove pianista jueu amb una gran carrera al davant quan les tropes de Hitler van ocupar Varsòvia l’any 1939. En el moment que, uns mesos després, els murs del gueto es van tancar definitivament, els seus pares van haver de vendre tot el que tenien, fins i tot el piano, la seva possessió més preuada, i Szpilman es va posar a tocar al Cafè Nowoczesna, al cor del gueto de Varsòvia, per mantenir la seva família. Szpilman explica com es va salvar miraculosament de la deportació just quan els seus pares i germans eren aviats en un vagó cap a un camp d’extermini; reviu les vicissituds que va passar per trobar refugi en una ciutat en què amagar un jueu a casa era un delicte castigat amb la pena de mort; relata la persecució despietada que va patir entre les runes d’una ciutat fantasma que es debatia entre l’altruisme heroic i l’egoisme més mesquí, i com, paradoxalment, va salvar la pell gràcies a un misteriós oficial alemany que el va protegir durant les últimes setmanes de la guerra.
A diferència de la majoria de cròniques que ens ha llegat la memòria de l’Holocaust, escrites gairebé sempre anys després, sovint dècades després, de l’alliberament, El pianista del gueto de Varsòvia presenta la singularitat d’haver estat escrita just després de la guerra, sense patetisme victimista ni ànim de revenja, amb una precisió fotogràfica i una fredor expositiva que fan esgarrifar. El volum inclou un altre testimoni excepcional, el dietari de l’oficial alemany Wilm Hosenfield, sense el qual Szpilman probablement no hauria salvat la vida, i que va morir en un camp de presoners de guerra a Stalingrad.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s