L’electricitat al Pallars Jussà, 1911-1940

1554205279

Un llibre de Martí Boneta i Carrera i Xavier Tarraubella Mirabet
Garsineu Edicions, 2013 – 412 pàg.
BIB-ID 1554205279 – CL 621.31 BON
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

L’any 1911 s’inicia un procés que ha esdevingut cabdal per al Pallars Jussà i per a Catalunya: l’aprofitament integral dels principals rius que travessen la comarca per produir electricitat. En un període de trenta anys, entre 1911 i 1940, es construeixen nou centrals hidroelèctriques entre la capçalera de la vall Fosca i el congost de Terradets.
La construcció d’aquestes instal·lacions hidroelèctriques, i la seva posada en funcionament, ha estat un dels factors fonamentals que ha propiciat les transformacions modernes de la comarca, i que ha contribuït a l’impuls de la industrialització de Catalunya al llarg del segle XX, ja que ha aportat energia elèctrica abundant i barata.
La intensa explotació hidroelèctrica que es realitzà durant la primera meitat del segle XX es pot qualificar de gran aventura i té, fins i tot, un caràcter èpic i uns efectes a tots els nivells: econòmics, socials, demogràfics, tecnològics, culturals…
La magnitud del que va suposar aquest procés no el podríem copsar del tot sense el suport de la fotografia. I, per sort, disposem de milers d’imatges que n’han deixat constància.
L’electricitat al Pallars Jussà, 1911-1940. Imatges d’un temps i d’un espai aplega una selecció de més de 340 fotografies, que permeten tenir una visió general del que suposà l’explotació hidroelèctrica en aquest territori. Es tracta d’una crònica gràfica que ens capbussa en el procés de construcció de les centrals hidroelèctriques, però també en altres aspectes associats i igualment rellevants com ara els treballadors, les noves vies de comunicació, l’habitatge i l’urbanisme, el transport de viatgers i de mercaderies, l’oci i el turisme, les visites i els personatges i els efectes de la Guerra Civil de 1936-1939 sobre les instal·lacions.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s