Xesco Boix, història de la nostra història

1554151378

Un llibre de Lluís M. Panyella i Maria-Josep Hernàndez
Pròleg d’Eduard Estivill
Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2010 – 251 pàg. + CD-Audio
BIB-ID 1554151378 – 78 BOI
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Aquest llibre és un homenatge a Xesco Boix (1946-1984), introductor del folk song i pioner de l’animació per la mainada a Catalunya. Un apropament fidel i rigorós a la seva persona i obra, a través de testimonis propers del seu entorn, així com de persones que, d’una manera rellevant, van compartir amb ell moments i fets històrics. Els entrevistats parlen de Xesco Boix i també del context social, polític i cultural que van viure a les acaballes de la dictadura, durant la transició i els inicis de la democràcia. Ente ells hi ha Jaume Arnella, Raimon, Pete Seeger, Jordi Roura (Ara Va de Bo), Eduard Estivill, Els Cinc Dits d’Una Mà, Tortell Poltrona, Pilarín Bayés, Fina Rifà, el president Jordi Pujol, Marina Rossell, Miquel Pujadó, Mn. Miquel Raventós, Joan Vilamala (Esquirols), Josep Maria Solé i Sabaté, Joaquín Díaz, Josep M. Ros Ribas… i fins a una quarentena de testimonis.
En Xesco era un home de contrastos, i així ho reflecteix el llibre, però tots els testimonis coincideixen en la seva generositat, el seu compromís ètic i social, la preocupació per la formació adequada dels infants i el treball rigorós per la cançó, la cultura popular i la llengua catalana, des d’una visió àmplia i universalista. Xesco Boix va haver de lluitar amb coratge i dificultats contra una dictadura, contra els models socials establerts i contra una complexa malaltia, però, malgrat tot, va fer història i s’ha guanyat un lloc a la història de Catalunya.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s