Joaquim de Camps i Arboix, un intel·lectual en temps convulsos

1554213359

Un llibre de Giovanni C. Cattini
Fundació Josep Irla, 2015 – 184 pàg.
BIB-ID 1554213359 – 92 CAM
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Joaquim de Camps i Arboix (Girona, 1894 – Barcelona, 1975) destacà des de ben jove pel seu compromís intel·lectual i polític: defensà reiteradament posicions reformistes, democràtiques i catalanistes a la premsa i a l’Ajuntament de Girona, patint en primera persona la persecució de la Dictadura de Primo de Rivera.
Durant la República, va arribar a ser alcalde de Girona per Esquerra, el 1936, i va esdevenir un dels principals partidaris i divulgadors de la Llei de Contractes de Conreu, la bondat de la qual reivindicà tota la seva vida.
Després de la Guerra Civil i durant els llargs anys de dictadura franquista – que va viure a l’exili a França i Argentina fins el 1949 -, va defensar els seus ideals mitjançant una intensa labor cultural que el portà a escriure desenes de llibres per divulgar la història del Principat, la qualitat del seu dret i institucions i la fe en la democràcia.

Giovanni C. Cattini (Màntua, 1972)
Professor d’Història Contemporània a la Universitat de Barcelona, forma part del Grup d’Estudis d’Història de la Cultura i dels intel·lectuals de la mateixa universitat. Especialista en el catalanisme i els corrents intel·lectuals des de finals del segle XIX fins a la Segona Guerra Mundial.
Entre els seus llibres destaquen: Historiografia i catalanisme. Josep Coroleu i Inglada (1839-1895) (2007); Prat de la Riba i la historiografia catalana. Intel·lectuals i crisi política a la fi del segle XIX (2008); El gran complot. Qui va trair Macià? La trama italiana (2009), ampliat i modificat en la versió italiana: Nel nome di Garibaldi. I rivoluzioni catalani, i nipoti del Generale e la polizia di Mussolini (1923-1926) (2010).

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s