El petit trol Mumin, la Mymlan i la petita My

1554155437

Un llibre de Tove Jansson
Traducció de Meritxell Salvany
Coco Books, 2014 – 28 pàg.
BIB-ID 1554155437 – I2 JAN
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Per primera vegada es publica en llengua catalana aquest clàssic de la literatura infantil editat l’any 1952. Un llibre il·lustrat que va trencar amb totes les normes de disseny de l’època. Tove Jansson era una de les icones de l’estètica escandinava de l’avantguarda del moment. Setanta anys després, l’originalitat de Tove i els Mumin es manté com un referent creatiu per a molts autors contemporanis.

Els trols són criatures màgiques de la literatura fantàstica escandinava. Poden ser fades bondadoses o personatges estranys, i sovint es mouen pels boscos frondosos.
La Vall dels Mumin (Mumindalen) és on viu una colla de personatges curiosos: el petit trol Mumin (Moomin), un adolescent molt obedient que viu amb el pare i la mare Mumin, i que sovint té ganes de viure aventures. De vegades és una mica poruc, però quan apareix la petita My l’empeny a descobrir coses noves cada minut. La petita My és molt espavilada! Va sempre a la seva i és la menuda de les germanes Mymlan, unes criaturetes que van sempre pentinades amb un monyo; però cap d’elles és tan entremaliada com la més petita.
Les Gafses (Gafsan) i les Filifionques (Filifjonka) són totes amigues, però ningú no en sap gran cosa, tret que les Gafses són més aviat rondinaires, i les Filifionques, molt primetes, presumides, responsables i, sobretot, molt treballadores! No és estrany trobar-nos-les adormides pels racons, perquè sempre estan esgotades. També són pencaires els Gemuls (Hemule), els agrada manar i organitzar.
Els Homes llençol (Hattifnattarna) sempre van en grup, són tímids, però tenen un inconvenient: si hi ha una tempesta i cauen llamps, es tornen elèctrics i fan pudor de socarrimat. Si t’hi acostes gaire, pots acabar enrampat.

Tove Jansson (Hèlsinki, 1914-2001) és considerada una de les millors novel·listes de la literatura escandinava contemporània. L’any 1945 va començar a escriure les primeres històries d’en Mumin. Entre 1954 i 1974 va publicar els còmics recopilats actualment al llibre Mumin: la col·lecció completa de còmics de Tove Jansson. L’històric títol El petit trol Mumin, la Mymlan i la petita My ha estat traduït a més de 35 idiomes.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s