Domènec Palet i Barba, prohom de la Terrassa republicana

1554194191

Un llibre de Josep Puy i Juanico
Fundació Josep Irla, 2015 – 178 pàg.
BIB-ID 1554194191 – B 92 PUY
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Domènec Palet i Barba (Terrassa, 1872 – Barcelona, 1953), advocat, geòleg, emprenedor, activista cultural i polític, va ser un dels prohoms republicans de la Terrassa d’inicis del segle XX, que aconseguí – com a regidor en diferents etapes – acabar amb l’hegemonia del capitost monàrquic Alfons Sala, comte d’Egara.
La seva projecció més enllà de Terrassa el portà a ser diputat de la Mancomunitat i a partir de 1931, després de contribuir a la fundació d’Esquerra Republicana de Catalunya, diputat al Congrés en les tres legislatures republicanes, fins a la fi de la Guerra Civil.
La derrota l’obligà a abandonar Terrassa i viure a Barcelona d’amagat durant anys, fins que lentament va poder reprendre la seva activitat professional.

Josep Puy i Juanico (Terrassa, 1955)
Doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona (2008) i mestre de català.
Els darrers anys ha centrat la seva recerca en la pobresa, la beneficència, els hospitals i els asils. La seva tesi estudià la beneficència a Catalunya a mitjan segle XIX i se’n publicà una síntesi amb el títol de Pobres, desvalguts i asilats. Caritat i beneficència a la Catalunya del segle XIX (2009). Ha investigat i publicat sobre els segles XIX i XX a nivell local i de Catalunya. Fou pioner en els estudis del caciquisme a Catalunya amb Alfons Sala i Argemí, industrial i polític, 1863-1945 (1983).

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s