El Pallars Sobirà i la seva cuina

1554193705

Un llibre de Josep Pla i Duat i Assumpció Civís i Llovera
Pòrtic del Molt Hble. Sr. Jordi Pujol, President de la Generalitat de Catalunya
Pròleg de Nèstor Luján
Edicions La Campana, 1995 – 99 pàg.
BIB-ID 1554193705 – CL 641.5 PLA
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

«Aquest llibre esdevindrà, n’estic segur, el testimoni clàssic i més fidel de la cuina pallaresa», escriu al pròleg Nèstor Luján. Però el text de Josep Pla i Duat ofereix també, basant-se en les referències gastronòmiques, l’evocació de les més arrelades i suggestives formes de vida al Pallars Sobirà. Els dos Pallars, el Sobirà i el Jussà, van ser l’escenari en el qual, durant tants anys, Josep Pla i Duat exercí de metge i projectà la seva enorme curiositat sobre la gent, els paisatges i els costums del seu país. En dóna testimoni el seu llibre de memòries d’un metge de muntanya, El noi de Misseret.
En aquest volum, El Pallars Sobirà i la seva cuina, Pla i Duat descriu, amb el seu llenguatge tan ple d’esperit i de gràcia, els estris propis de la cuina pallaresa, els entrants i condiments, les diverses preparacions del corder – des de la girella a la «carn de bèstia viva» – i del porc, altres plats populars o de festa i les postres dolces i els formatges.
La seva dona, Assumpció Civís, ha col·laborat decisivament en aquest llibre amb l’aportació d’una sèrie de receptes que, com va escriure Pla i Duat, «són necessàries i aclaridores, el complement indispensable, el fil d’Ariadna d’una cuina popular i pràctica».
Encapçala el llibre un pòrtic de Jordi Pujol, president de la Generalitat de Catalunya.

Josep Pla i Duat. Sort, 1921-1994. Estudià Medicina a Barcelona. L’any 1950 aconseguí plaça de metge a la Pobla de Segur.
Assumpció Civís, filla de forners, ha viscut sempre a la Pobla, on va néixer el 1943.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s