Els parlars del Pirineu

1554188549

Un llibre d’Eugeni Casanova
Pagès Editors, 2012 – 216 pàg.
BIB-ID 1554188549 – CL 804.99 CAS
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Un viatge lingüístic per totes les valls del sud de la serralada
Als cims del Pirineu s’encastellen trets lingüístics que no perviuen enlloc més. Els estudiosos havien recorregut la serralada per descriure’n la flora, la fauna, l’arquitectura…, però ningú havia tractat els parlars de totes les valls com un continu. Així, al cap de Creus, el cadaquesenc manté la relíquia de l’article salat, i després el català central es barreja amb el rossellonès, fins que al Baridà es converteix en nord-occidental, que el pallarès i el ribagorçà atansen al benasquès, que és meitat català i meitat aragonès. A Gistau comença aquesta llengua neollatina, que conserva ja només uns pocs parlants aquí, a Bielsa, a Panticosa, a Echo i a Ansó. Roncal inicia l’atàvic món basc, però l’última parlant del que era el dialecte més antic d’Europa hi va morir el 1991, i a la vall següent, la de Salazar, hi queda un únic euskaldun. A la vall d’Erro la llengua es conserva només en un caseriu, Ureta, i a la d’Esteribar, tan sols al poblet d’Iragi. A partir de Baztan, l’última llengua preindoeuropea del continent remunta fins que el navarrés agafa tons guipuscoans quan s’endinsa a l’Atlàntic al cap d’Higer.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s