Viatges amb els pastors transhumants

1554188189

Un llibre d’Ernest Costa i Savoia
Centre Excursionista de Catalunya, 1987 – 211 pàg.
BIB-ID 1554188189 – 631.5 COS
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

És amb goig que presentem el llibre Viatges amb els pastors transhumants per les cabaneres de la Catalunya nord-occidental, entre l’Éssera i el Segre, de l’Ernest Costa, amb el qual guanyà el biennal premi literari del Centre Excursionista de Catalunya, corresponent al 1984.
Obra d’indubtable interès en l’aspecte literari, però sobretot perquè ens fa conèixer la pràctica ancestral, en camí de desaparèixer, de la transhumància dels pastors amb els seus ramats.
L’Ernest Costa els ha seguit al llarg dels camins solitaris, apartats de tota vida moderna i ràpida, que van de l’Éssera al Segre, convivint amb ells, amb l’esperit aventurer i obert al coneixement del país i de les diferents maneres de viure i treballar que correspon a un veritable excursionista.
Fruit d’aquest esperit aventurer i observador és el llibre que teniu a les mans, llibre que de segur serà molt ben acollit, tant pels excursionistes muntanyencs, com pels estudiosos dels oficis i tradicions de muntanya, que l’evolució del temps deixaran aviat convertits en simple record. Per això l’obra d’en Costa és doblement valuosa. Ens dóna testimoni d’una pràctica encara viva avui dia, i la deixa fixada d’una manera escrita i ben documentada per a la posteritat. Aquest enfocament de la matèria tractada el porta a recollir un exhaustiu vocabulari del llenguatge emprat pels pastors transhumants, llenguatge que varia segons les localitats i comarques recorregudes.
Al valor literari s’ajunta l’interès etnogràfic i didàctic. La notable aportació gràfica ens fa reviure d’una manera encara més directa l’acurada descripció del viatge.
El Centre Excursionista de Catalunya-Club Alpí Català felicita l’Ernest Costa i Savoia per aquesta valuosa aportació al prestigi del premi literari i a la tasca d’estudi i publicacions de la nostra entitat. Per molts anys!

Josep M. Sala i Albareda, President del Centre Excursionista de Catalunya-Club Alpí Català

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s