Albert Coma Estadella, art i compromís

1554187955

Un llibre de Llorenç Melgosa i Josep Miquel Garcia
Edicions de la Clamor, 2016 – 95 pàg.
BIB-ID 1554187955 – 7 COM
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Albert Coma i la memòria recuperada
Als anys cinquanta, quan Albert Coma Estadella fou becat per la Diputació de Lleida, ja havia passat mig segle des que la seva ciutat assolí un prestigi intel·lectual sense precedents, per la confluència de personatges rellevants i singulars en tots els àmbits del saber i les arts, que incorporaren amb accent propi la societat lleidatana als corrents intel·lectuals i artístics de l’època. Les desfetes de 1923 i 1936, de tanta eficiència destructora, truncaren i emmordassaren qualsevol pretensió creativa i artística, ja que l’intent d’esborrar la identitat catalana tingué la seva corresponent translació en l’àmbit cultural.
Abolida tota l’estructura institucional catalana i perduts, també, els referents polítics i artístics de la República, la cultura – especialment la relacionada amb el moviment catalanista – fou una víctima més d’un procés de descomposició que no començaria a capgirar-se fins a l’aparició d’una nova generació de pensadors i creadors que se sumarien a la incipient irrupció d’identitats culturals i d’acció cívica de prestigi i resistència (Cercle de Belles Arts, Orfeó Lleidatà, Col·legi Sant Jordi – amb els Farreny, Vallverdú, Solans…), tot reformulant les bases estètiques d’una ciutat culturalment grisa i provinciana de postguerra.
El pintor, escultor i gravador Coma Estadella fou un d’aquells personatges que restituïren el desenvolupament natural de les coses, conjuntament amb altres pintors, escultors i arquitectes locals d’àmplia anomenada i dilatada trajectòria, molts dels quals s’integrarien, més tard, al grup artístic Cogul. A la dècada dels 50, doncs, la vida cultural catalana iniciaria una represa sostinguda i, des de tots els territoris, es produïren aportacions que marcarien per sempre més la recuperació cultural, cívica i política del país.
Una vegada més, Sant Jordi i la seva diada ens brinden la magnífica oportunitat de continuar les col·laboracions literàries entre la Diputació de Lleida i el Grup Segre, i esdevenen – en aquest cas amb un assaig biogràfic com a eix de transmissió – un estímul per a la recerca memorialista de personatges tan capitals de la cultura catalana com el lleidatà Albert Coma Estadella.
Presentació de Joan Reñé i Huguet · President de la Diputació de Lleida

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s