L’Estudi General de Lleida al segle XIV

1554187973

Un llibre de Roser Gort Riera
Publicacions de la Universitat de Lleida, 2016 – 182 pàg.
BIB-ID 1554187973 – 378(467.1) GOR
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

El Premi Josep Lladonosa d’Història Local és un dels més importants que s’atorguen a les terres de parla catalana. És un referent per als estudis d’historiografia i una de les millors apostes que tenim per incentivar la recerca històrica local. El premi, a banda del merescut homenatge a l’eminent historiador Josep Lladonosa, un home de la terra, erudit, de gran capacitat de treball i que ens ha deixat una obra monumental, és, també, una aposta de futur per als historiadors que comencen, per als reconeguts i versats i, en definitiva, per a tots els estudiosos de la història local.
La vint-i-sisena convocatòria del premi ha recaigut en la persona de Roser Gort Riera i el seu magnífic treball intitulat L’Estudi General de Lleida al segle XIV, un tema recurrent des de molts aspectes i que situa la ciutat i les terres de Lleida en una conjuntura privilegiada de la història europea medieval. La iniciativa de fundar un Studium Generale a Lleida partí de la ciutat, dels paers i dels prohoms, del moll mateix del món urbà. Aquell món urbà que aixecà construccions majestuoses i emblemàtiques i ens llegà institucions com les paeries de Lleida i Cervera, el Consell de Cent o la mateixa Generalitat de Catalunya.
Aquell primer centre d’ensenyament superior de l’antiga Corona Catalanoaragonesa, que suposà la incorporació de la ciutat de Lleida al món universitari a les darreries del segle XIII, comportà una major riquesa social, amb el consegüent creixement poblacional, comercial i manufacturer de la ciutat. Una major irradiació cultural, perquè Lleida esdevingué un centre d’intercanvis i de difusió d’idees, avenços culturals i tècnics. I un major prestigi intel·lectual: «Lleida fou antany una ciutat universitària de fama universal», deia Josep Lladonosa. I ho deia des del convenciment i la constatació que l’Estudi General es nodria d’estudiants d’arreu dels territoris catalans i de procedència europea, i del fet que, per Lleida, hi passaren escriptors, pensadors, científics i eclesiàstics de relleu universal.
La participació de la Diputació de Lleida en l’edició d’aquesta nova publicació del diari La Mañana i el Premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans respon a una clara voluntat de col·laboració institucional amb els projectes que es fan des de casa nostra i a la responsabilitat cultural de la Diputació de Lleida – que es materialitza a través de l’IEI – en el compromís d’assumir, protegir, divulgar i projectar la memòria dels nostres pobles i comarques, i en aquest cas concret, d’institucions històriques i emblemàtiques com l’Estudi General de Lleida.
Presentació de Joan Reñé i Huguet · President de la Diputació de Lleida

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s