Anem a plegar manairons

1554187892

Un llibre d’Isidre Domenjó i Carme Invernón
Edicions Salòria, 2011 – 28 pàg.
BIB-ID 1554187892 – I2 DOM
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

La cultura popular ha fet arribar fins als nostres dies moltes de les llegendes que, al llarg del temps, s’havien anat transmetent de generació en generació, de padrins a néts, en els vespres d’hivern vora el foc de la cuina o de la sala de les velles cases dels pobles del Pirineu. Es tracta d’explicacions humanes a fenòmens que no tenien interpretació raonable. És en aquest context i sota aquestes circumstàncies que apareixen tota una sèrie d’éssers fantàstics als quals s’atribueixen els poders sobrenaturals.
Uns dels sers mitològics més interessants del Pirineu són els manairons (o minairons o menairons, segons l’indret). Es tracta de criatures minúscules i dotades d’una força increïble que es cullen d’una planta la nit de Sant Joan. Segons l’imaginari popular, els enormes tarters de rocs del bosc de l’Obaga de la Guàrdia d’Ares, a l’Alt Urgell, són obra dels manairons d’una casa del poble, cal Féu. Des de fa quatre anys, pels volts de Sant Joan, a la Guàrdia se celebra una Jornada de Mitologia Pirinenca, que inclou una sortida al bosc a plegar manairons.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s