Perseguits i salvats

1554187829

Textos de Lluís Bassat, François Bielinski, Josep Calvet, Joan B. Culla, Manuel Forcano, Pilar Rahola i Vicenç Villatoro
Fotografies de Iolanda Gòdia i Recio i Mònica Do-Allo
Institut d’Estudis Ilerdencs, 2016 – 133 pàg.
BIB-ID 1554187829 – CL 940.53 PER
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

El Pirineu de Lleida: camins de llibertat i memòria del poble jueu
Pocs fets vitals poden sacsejar tant la vida de qualsevol persona com veure’s involucrada en una guerra. Si, més enllà del dolor i del patiment que genera el conflicte bèl·lic, hi ha la necessitat d’haver de fugir de la teva terra per salvar la vida, la crueltat esdevé extrema.
Tots sabem que a Catalunya vàrem patir aquesta horrible experiència quan la Guerra Civil va provocar un èxode massiu de milers de catalans cap a França, amb una mà al davant i l’altra al darrere, per tal de poder sobreviure i recuperar la dignitat com a persones. Aquest episodi és ben conegut en la nostra història col·lectiva, i costa molt no emocionar-se quan en parlem i ens posem en la pell dels que es van haver d’exiliar.
Però aquest no ha estat l’únic desplaçament de persones que hi ha hagut a Catalunya en el segle XX a causa de la guerra. N’hi va haver un altre, no tant conegut, igualment penós i m’atreviria a dir que fins i tot una mica més cruel, ateses les especials circumstàncies de les persones que el van patir. Estic parlant dels vint mil jueus que des de França es van veure obligats a creuar el Pirineu per les comarques lleidatanes, fugint de l’horror i la bogeria del nazisme, unes persones perseguides i que es van poder salvar a Catalunya.
La Diputació de Lleida, de manera molt encertada, va endegar el projecte Perseguits i Salvats, amb l’objectiu de fer conèixer els escenaris i les rutes de fugida que, durant la Segona Guerra Mundial, van emprendre els ciutadans jueus d’arreu d’Europa a través del Pirineu de Lleida amb la intenció de, un cop arribats a Catalunya, poder fugir cap a Amèrica, Palestina o allà on poguessin refer la seva vida.
El llibre que teniu a les mans ens mostra el pitjor i el millor de la condició humana. De com el fanatisme i la bogeria són capaços de cometre una de les atrocitats més grans de la història, i de com la bondat i la solidaritat de la gent dels pobles de la muntanya de Lleida van servir per salvar milers de vides. Són realment colpidors els testimonis de persones, avui ja grans, que recorden com de petits veien l’arribada dels refugiats a Catalunya en condicions penoses.
Perseguits i Salvats és un punt de trobada entre la història, la cultura, el territori i l’economia. És una excel·lent idea que mereix ser reconeguda i valorada com cal. Els sentiments més profunds i intensos brollen quan ens posem en la pell de les persones que varen protagonitzar els fets que es relaten. El Pirineu fou testimoni d’una història que no es podia perdre, i la Diputació de Lleida ha estat ben amatent per recuperar-la. Disposem-nos ara, doncs, a conèixer, recórrer i reviure les cinc rutes pirinenques de fugida del poble jueu, uns camins cap a la llibertat que varen comptar amb el suport i la generositat de molts catalans.
Presentació de Carles Puigdemont i Casamajó · President de la Generalitat de Catalunya

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s