Obra oberta (III)

1200475551

Un llibre de Ramon Violant i Simorra
Editorial Alta Fulla, 1981 – 309 pàg.
BIB-ID 1200475551 – CL 398 VIO
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

El tercer volum de l’Obra oberta de Ramon Violant i Simorra aplega, com l’anterior, estudis referits al Pallars Sobirà, l’àmbit preferit de l’autor abans de la Guerra Civil, i treballs que abasten el conjunt del Principat o que el depassen. Entre els primers es troba una ampla visió de la cultura del porc i l’elaboració i l’aprofitament de la seva carn: Feines casolanes: Costums de la cria i de la matança del porc al Pallars Sobirà, l’interès del qual depassa sens dubte l’àmbit estricte de l’etnografia. El tragí popular al Pallars Sobirà és un extens tractament del transport individual (amb les mans o amb l’ajut de cistelles, paneres, cabassos, cartres i d’altres atuells), del tragí col·lectiu (barres, baiards i civeres), del tragí per arrossegament (amb un dels més extensos i documentats estudis sobre el jou) i del tragí a bast. amb una exhaustiva consideració dels guarniments.
Terminologia sobre el foc, la llar i la llum al Pallars Sobirà i Características tradicionales, antiguas y evolucionadas, del hogar doméstico popular en Cataluña constitueixen una aportació de primer ordre, per la quantitat i la qualitat de la informació, al coneixement de la cultura material i l’arquitectura popular a Catalunya, mentre que Los animales de color negro en las supersticiones españolas obre l’interrogant d’una teoria sobre els orígens de la zoolatria i el culte totèmic en les formes de vida tradicionals de la Península. L’abundor i la qualitat de les il·lustracions gràfiques hi afegeixen encara un valuós complement informatiu.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s