Obra oberta (IV)

1200475560

Un llibre de Ramon Violant i Simorra
Editorial Alta Fulla, 1981 – 380 pàg.
BIB-ID 1200475560 – CL 398 VIO
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Inclou els treballs:
+ Festes tradicionals del Pallars
+ Els enfornaires al Pallars Sobirà. Guixaires i calciners
+ El nom, les habituds, les funcions biològiques i les malalties de les ovelles al Pallars Sobirà
+ El càntir per aigua
+ El arado tradicional de la comarca de Jaca y el esculpido en el claustro de San Juan de la Peña
+ El arado y el yugo tradicionales en Cataluña
+ Les “barraques” de viña, de pared en seco, del Pla de Bages
+ Posible origen y significado de los principales motivos decorativos y de los signos de propiedad usados por los pastores pirenaicos

El quart volum de l’Obra oberta de Ramon Violant i Simorra tanca la sèrie destinada a divulgar els principals treballs dispersos d’aquest autor. Festes tradicionals dels Pallars és un important estudi sobre les festivitats principals del cicle anual tal com eren celebrades a les valls pallareses; Els enfornaires… és una mostra de l’atenció que Violant dispensà sempre a les arts i les indústries tradicionals: a la fabricació del guix i de la calç en aquest cas, com en d’altres ocasions ho havia fet respecte a la terrissa, el filat i el teixit o el tragí.
Quatre estudis es refereixen a qüestions de cultura material: El arado tradicional de la comarca de Jaca…, El arado y el yugo…, que estudien exhaustivament aquests dos elements de l’utillatge agrícola català; El càntir per aigua (difòs inicialment com a felicitació nadalenca de l’Associació de Bibliòfils de Barcelona) amb una important aproximació a la tipologia del càntir; i Las “barraques” de viña…, sobre aquesta interessant mostra de l’art popular de la construcció.
Dos treballs més fan referència a la vida dels pastors: El nom, les habituds, les funcions…, tan important des del punt de vista etnogràfic com del lexicogràfic, i Posible origen y significado de los principales motivos decorativos y de los signos de propiedad…, dels quals destaca l’extraordinària antiguitat i el possible origen simbòlic com a amulets.
Clou el volum una completa bibliografia del seu autor.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s