La forca per dur una vida orca

1554186613

Un llibre de Roser Tomàs
Ediciones Oblicuas, 2016 – 254 pàg.
BIB-ID 1554186613 – CL N TOM
Més informació a la pàgina web de l’Ajuntament de Sort (enllaç)

Aquesta novel·la és una ficció històrica inspirada en un judici realitzat al castell de Sort l’any 1586. Es tracta de l’enquesta pública que va fer el Procurador Fiscal de la Cúria del Marquesat de Pallars quan va rebre la denúncia en contra de Jaume Nogués, àlies lo Mut, vagabund, espia d’una quadrilla que bandolejava pels boscos del Pirineu. La declaració dels testimonis, a més de constatar la presència habitual de bandolers i lladres de camins rals a tot Catalunya, ens permet entreveure quins eren els costums, els valors, els prejudicis, les pors, en definitiva, la manera de fer del món rural català a la segona meitat del segle XVI.
La sentència formula una pregunta al lector: Mereix Jaume lo Mut ser penjat públicament per escarment de possibles joves aprenents de saltamarges?

Roser Tomàs Folch (Els Omells de na Gaia, 1952) ha treballat de professora d’institut fins al 2012. Al 2004 publica la seva primera novel·la L’última voliaina pallaresa. Al 2011 estrena l’obra de teatre El somni d’un Pallars lliure. Al 2013 publica Una àvia en bolquers, finalista del Ramon Llull 2012. El relat curt Stabat mater va guanyar el II Concurs de Relats Creatius Mater (2014) i Tot llest!, el premi El Pont Blau 2014 d’Hamburg.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s