Mercè Rodoreda : obra plàstica

Fundació Mercè Rodoreda, 2016 – 215 pàg.
BIB-ID 1554184778 – 75 ROD
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

No és segur que aquest catàleg raonat aplegui tota l’obra plàstica de Mercè Rodoreda, però ha estat voluntat de l’Institut d’Estudis Catalans i de la Fundació Mercè Rodoreda posar a l’abast dels estudiosos i de la ciutadania en general una faceta creativa de la gran escriptora que és molt menys coneguda que la que l’ha feta merescudament famosa.
L’obra plàstica de Mercè Rodoreda es troba dispersa i, malauradament, és molt probable que n’hagi desaparegut una part, com una conseqüència més de la seva vida itinerant durant la Guerra Civil espanyola i bona part de la postguerra. La Fundació de l’IEC que serva el llegat literari de l’escriptora, i que m’honoro de presidir, només és propietària d’una vintena d’obres. La resta són propietat de particulars, als quals agraeixo la col·laboració prestada per a poder accedir a les obres, catalogar-les i poder-ne reproduir les imatges en aquesta publicació.
L’origen d’aquest catàleg raonat de l’obra plàstica de Mercè Rodoreda és un ajut que la Fundació va concedir a Maria Rosa Villanueva. En veure tota l’obra plàstica aplegada, el malaguanyat Joaquim Molas, patró i membre de la Comissió Tècnica de la Fundació, cregué que calia incloureu-la en les Obres completes de Mercè Rodoreda. La Fundació va demanar a Daniel Giralt-Miracle, crític d’art, que supervisés i prologués la feina d’edició d’aquesta publicació; la seva Aproximació a l’imaginari rodoredià ens explica l’obra i ens descobreix una artista que la Rodoreda escriptora ens havia amagat. El logotip de la Fundació Mercè Rodoreda és un disseny del seu pare, Ricard Giralt-Miracle, basat en la magnífica aquarel·la Coupe et cerises. L’estudi Saura-Torrente ha tingut cura dels aspectes editorials.
Des de la Fundació esperem que aquesta Obra plàstica de Mercè Rodoreda, juntament amb la Narrativa completa, publicada pel Grup 62 en dos volums, i l’Obra de joventut, en coedició amb l’Institut d’Estudis Catalans i la Fundació Mercè Rodoreda, i amb els altres volums que la Fundació està preparant (epistolari, poesia i teatre), faci nova llum a les recerques i els estudis sobre Mercè Rodoreda i la seva obra.
Pròleg de Joandomènec Ros · President de l’Institut d’Estudis Catalans

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s