El roig i el negre

Un llibre de Stendhal
Traducció de Just Cabot
Cercle de Lectors, 2002 – 503 pàg.
BIB-ID 1554184183 – N STE
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Julien Sorel s’alça, enmig de la grisor de la vida quotidiana, esforçat per remuntar els seus orígens humils i provincians, per esdevenir algú important en una societat que li és hostil. Home sensible i intel·ligent, amb tota l’ambició, home d’esperit cínic i cor eixut, isolat en la seva aventura, la passió el durà a fallar en el moment de més fredor. La trama d’El roig i el negre es basa en la crònica judicial d’un cas real: un jove de vint anys és guillotinat per haver atemptat contra la vida de la seva antiga amant.
Però Stendhal construeix un personatge que va molt més enllà del que el va inspirar: Julien Sorel esdevé un autèntic mite que ens ajuda com pocs a conèixer com som de debò els europeus, que ens fa baixar sense adonar-nos-en cap a les profunditats de la seva ànima, que és la nostra ànima col·lectiva, on palpita aquell impuls irrefrenable que els grans romàntics van explicar millor que ningú. Contradictori, complex. Com el roig de la passió i el negre de la submissió.

Stendhal, nom amb el qual és conegut Henri Beyle (Grenoble, 1783 – París, 1842). Fill d’un advocat que odiava i orfe de mare des dels set anys, a disset anys se’n va a Itàlia amb l’exèrcit napoleònic, amb el qual participa en campanyes a Rússia i Alemanya. Home d’aventures i intrigues, va portar una vida de dandi luxós i elegant i va ser objecte del recel de les autoritats austríaques per la seva ideologia liberal. A més d’El roig i el negre (1830), va publicar la novel·la La Cartoixa de Parma (1839) i les narracions de Chroniques italiennes (1839), entre d’altres, i uns personals llibres de viatge sota el títol Promenades dans Rome (1829).

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s