SIRUSA, 25 anys

Un llibre de Tomàs Carot Giner i Òscar Ramírez Dolcet
Silva Editorial, 2016 – 235 pàg.
BIB-ID 1554183553 – 621.31(467.1Ta) CAR
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

La gestió i eliminació dels residus urbans era un problema creixent a les principals localitats del Camp de Tarragona en la mesura que avançava la dècada de 1980. Els veïns es queixaven dels abocadors insalubres i que generaven riscos. La decisió de construir una planta de titularitat pública per a incineració amb recuperació d’energia, integrada per diversos ajuntaments constituïts en Mancomunitats, es va prendre amb consens social, tot i el context de sensibilització de la societat envers l’impacte ambiental de les instal·lacions d’aquestes característiques.
La planta de SIRUSA, que va entrar en servei l’any 1991, durant els primers 25 anys ha gestionat més de 4 milions de tones de residus. Les 3,6 milions de tones valoritzades han produït 1,2 milions de MWh d’electricitat, dels quals se n’han venut a la xarxa més d’un milió de MWh. La gestió eficient, amb el valor afegit de la recerca, ha convertit SIRUSA en un referent mundial. Aquesta empresa encara una nova etapa amb l’objectiu d’assolir el residu zero; és a dir, que tots els residus que entren es valoritzen, fins i tot les restes dels processos de combustió: les cendres. Les escòries ja s’han convertit en matèria primera i en un ingrés en lloc de despesa, per això SIRUSA té la tarifa més baixa de les plantes de valorització, i de gestió de residus.
En aquestes pàgines – elaborades a cavall de dos mandats municipals -, es dóna a conèixer el context, l’evolució, les opinions i els punts de vista de cada municipi mancomunat. En definitiva, què representa SIRUSA al Camp de Tarragona.
Els redactors de SIRUSA, 25 anys han estat els periodistes i escriptors Tomàs Carot (director de l’empresa Premicom, membre de l’Associació Catalana de Comunicació Científica i, des de 1994, vinculat a la comunicació de SIRUSA, autor de diversos llibres de divulgació i narrativa) i Òscar Ramírez (gerent d’Avanti Comunicació, delegat a Tarragona del Sindicat de Periodistes de Catalunya, ha publicat obres d’àmbit històric i literari).

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s