El Pallars, la Ribagorça i la Vall d’Aran (1913)

Un llibre de Ceferí Rocafort i Samsó
Biografia de Ceferí Rocafort i Samsó a cura de Noemí Riudor Garcia
Garsineu Edicions, 2016 – 361 pàg.
BIB-ID 1554183283 – CL 91 ROC
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

El Pallars, la Ribagorça i la Vall d’Aran a la Geografia General de Catalunya de Francesc Carreras Candi (1913)
En aquest llibre es recullen en facsímil els textos de l’advocat, escriptor i excursionista Ceferí Rocafort i Samsó (La Pobla de Segur, 1872 – Barcelona, 1917) dedicats al Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Vall d’Aran i publicats al volum dedicat a les terres de Lleida dins la Geografia General de Catalunya.
L’obra, dirigida per Francesc Carreras Candi, constava de sis volums, publicats entre 1908 i 1918, que van ser escrits per alguns dels principals historiadors de l’època (Francesc Carreras i Candi, Cels Gomis i Mestres, Emili Morera i Llauradó, Joaquim Botet i Sisó i el mateix Ceferí Rocafort i Samsó).
El text s’estructura al voltant de la divisió en partits judicials vigent en aquell moment: Sort (l’actual Pallars Sobirà i la vall Fosca), Tremp (l’actual Pallars Jussà, sense la Vall Fosca, i l’Alta Ribagorça) i Viella (la Vall d’Aran). Consta d’una descripció general de cada territori descrit i de cadascun dels municipis que el composen i s’acompanya de mapes, plànols, làmines i fotografies. En conjunt es tracta d’una obra totalment innovadora en el seu moment i que va constituir un punt de referència indiscutible per al coneixement de la geografia i de la història del territori català.
Quan és a punt de complir-se el centenari de la mort del poblatà Ceferí Rocafort, Garsineu Edicions es complau a recuperar un referent important de la bibliografia pallaresa.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s