Tradicions del Pallars i de la Ribagorça

Un llibre de Ramon Violant i Simorra
Edició a cura de Ramon Miró
Garsineu Edicions, 2013 – 130 pàg.
BIB-ID 1554182815 – CL 394 VIO
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Primers treballs de folklore (1924-1934)
Ramon Violant i Simorra (1903-1956) és un dels autors pirinencs més importants del nostre país. La seva obra és imprescindible per conèixer les formes de vida i la societat del Pallars, el Pirineu i la Catalunya de la primera meitat del segle XX i entendre com s’ha transformat fins a l’actualitat. Malauradament, la solidesa i el valor dels seus nombrosos i rigorosos estudis contrasten amb la manca de reconeixement, visibilitat i protagonisme que, més de 50 anys després de la seva mort, encara pateix.
Fa més de 20 anys que Garsineu Edicions, l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l’Ajuntament de Sarroca de Bellera (d’on era fill), amb el suport incondicional de les seves filles Ramona i Caterina, intentem restituir i reivindicar la figura i l’obra d’aquest etnògraf pallarès. Exposicions, homenatges, publicacions, cicles de conferències, etc… han intentat donar a conèixer la seva obra, en primer lloc arreu del seu Pallars nadiu i després per diferents indrets de la geografia catalana i espanyola. El llibre que teniu a les vostres mans és un nou pas endavant en aquesta reivindicació històrica, un nou compromís que pretén – un cop més – recuperar i difondre la seva obra.
Aquesta publicació continua la tasca iniciada amb la creació de la Biblioteca Ramon Violant i Simorra, que va néixer el 2001 amb l’objectiu de recuperar tota l’obra inèdita i dispersa que encara hi ha de Ramon Violant i Simorra i que en aquests moments continua sense ser accessible al lector.
Serveixi doncs, aquest llibre, com un nou homenatge a Violant i al seu treball de recuperació i reivindicació de la cultura pallaresa, pirinenca i catalana.
Volem agrair també el valuós i acurat treball de recerca, compilació i anàlisi que ha fet Ramon Miró d’aquests primers treballs de folklore (1924-1934) i el suport rebut de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l’Obra Social “la Caixa”.
Presentació · Ramona Violant Ribera, Francesc Prats Armengol, Ignasi Ros Fontana i Jordi Abella Pons

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s