La investigació al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, 1992 – 160 pàg.
BIB-ID 1554182617 – CL 502 JOR
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Segones Jornades sobre Recerca (ponències)
Dies 22, 23, 24 i 25 d’octubre de 1991
Espot (Pallars Sobirà)

La convocatòria de les Segones Jornades de Recerca respon a uns objectius concrets. En primer lloc, fer ressò dels treballs desenvolupats des de les Primeres Jornades celebrades l’any 1988. Aprofundir en la recerca pròpia del Parc Nacional, perquè un millor coneixement del medi facilita la gestió de l’espai, la qual cosa determinarà les millors actuacions sobre els ecosistemes fràgils i preveure llurs efectes. Establir la coordinació necessària entre els diferents tècnics per conèixer el desenvolupament durant aquests anys.
En segon lloc, analitzar les propostes concretes de les Primeres Jornades, les quals s’han assolit en un alt grau. L’estudi del mantell nival i de les allaus coordinat pel Servei Geològic de Catalunya amb la col·laboració del Parc Nacional. Els estudios de briòfits dirigits per la doctora Creu Casas. El començament dels estudis dels ecosistemes aquàtics, encara que d’una manera dispersa i puntual. La publicació de treballs inèdits com la monografia per l’Institut Català d’Història Natural sobre vegetació de la Vall de Boí i Espot, d’E. Carrillo i J.M. Ninot i el primer document de la sèrie tècnica del Parc Nacional sobre els coleòpters de F. Español i A. Viñolas. L’Institut Cartogràfic de Catalunya gairebé ha enllestit el plànol a e:1/10.000, una bona eina per integrar la informació recollida en mapes temàtics inclús la implantació d’una base de dades i sistemes d’informació integrada. El Parc Nacional va disposant de personal estable que treballa durant tot l’any en el terreny, que amb els reciclatges convenients, haurà de col·laborar en la recollida sistemàtica de dades.
Aquest llibre conté les ponències presentades a les Segones Jornades de Recerca i les conclusions, les quals proposen la coordinació fins a l’aprovació del Pla Rector d’Ús i Gestió.
La promulgació de la Llei 7/1988, de reclassificació del Parc Nacional, estableix una zona d’influència. Donat que l’entorn del Parc Nacional no és aliè a les activitats i a la cultura de l’home, consolidada a través dels segles que ha deixat llur empremta sobre el paisatge. Fet palès amb l’àmbit del recull dels treballs incloent els de caire humanístic.
I, finalment, agrair a totes les persones que han participat a les jornades, els investigadors, personal del Parc Nacional i el guarda del refugi d’Amitges, que sense la col·laboració i suport de tots plegats això no seria una realitat.
Presentació · Mercè Aniz i Montes, Directora-conservadora del Parc Nacional

Inclou els següents treballs (no consten autories al sumari):
+ Estructura del massís de la Maladeta
+ Geomorfologia glacial de les Valls de la Bonaigua, Son i els sectors occidentals de la cubeta d’Esterri d’Àneu
+ Les glaceres rocalloses al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la seva àrea d’influència
+ Cartografia del Parc: estat actual i perspectives
+ El programa de risc d’allaus al Pirineu de Catalunya i el seu possible desenvolupament en el marc del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
+ Els briòfits del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la seva zona d’influència
+ Composició química de la pluja a la Vall de Sant Nicolau (Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici)
+ Fructificació de les espècies arbòries i arbustives llenyoses (angiospermes) en l’avetosa de la Mata de València (Pirineus catalans)
+ Dieta de la Marta (Martes martes L., 1758) en l’avetosa de la Mata de València, Pirineus ibèrics
+ Malalties de l’isard
+ Els parcs i les reserves reorganitzaran els paisatges i les cultures a la muntanya
+ Aproximació a l’evolució de la demografia contemporània en la zona d’influència del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s