Terra de memòria

Pròleg: Sisco Farràs
Presentació: Laura Egea i Núria Nolasco
Entrevistes: Manel Gimeno
Consell Comarcal del Pallars Jussà, 2015 – 190 pàg.
BIB-ID 1554178090 – CL 946.71″19″ TER
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

11 converses sobre la Guerra Civil al Pallars
Amb la participació de: Joana Costa Gomà · Josep Bullich Millat · Josep Gasa Plancheria · Ricardo Monsó Gelabert · Manuel Gaset · Daniel Ramoneda Alegret · Joan i Maria Massanés Fabà · Pepita Pubill Cortal · Pere Dalmau Martret · Bonifaci Vila i Erta · Jaume Bonfill Gomà

Sobre les entrevistes
La Guerra Civil és sens dubte un dels capítols més dramàtics i tristos viscuts per la societat contemporània del nostre país. Tanmateix, quan intentem recuperar el record del que va succeir, tenim la sensació d’estar davant d’un tema encara espinós, ple de prejudicis, per al qual la societat ha forjat una espècie d’amnèsia general. Creiem que una de les causes del desconeixement que a dia d’avui predomina encara sobre la matèria, especialment en la memòria col·lectiva, és el fet que aquest esdeveniment fos seguit d’una llarga dictadura. La por a les represàlies va marcar un llarg període de mutisme després dels anys d’enfrontament; les generacions següents van créixer embolcallades per un profund silenci i sota les directrius d’un règim que va inculcar la seva pròpia teoria dels fets.
L’obra que ara us presentem és un tribut a les persones que, trencant aquest silenci i fent un acte de coratge, han posat a l’abast de tothom les experiències viscudes durant els anys que, com no podia ser d’altra manera, van marcar les seves vides.
Les següents pàgines us presenten, doncs, un llibre de memòries en el qual els nostres protagonistes, encara amb certa recança en alguns moments, ens expliquen les experiències afrontades davant dels dramàtics fets que es succeïren al llarg de la Guerra Civil. Són històries crues i conmovedores, i en totes s’hi viu, d’una manera o altra, el dolor, la mort, la por, la resignació i l’obediència.
Les entrevistes van ser enregistrades per Manel Gimeno l’any 2006. Quan hom les escolta se n’adona ràpidament de l’ambient distès que predomina en el moment de l’enregistrament. Gimeno s’havia trobat diverses vegades amb les persones entrevistades abans de portar a terme les gravacions, això va crear un clima de confiança entre entrevistador i entrevistat i, alhora, va aportar a les converses un marcat caràcter espontani i natural.
Manel Gimeno és un dels pioners en recerca sobre la Guerra Civil al Pallars. Segons explica, va ser als anys 80 quan es va iniciar en la comesa de recuperar aquest passat oblidat. A partir d’aquell moment es posarà de manifest la urgència de lluitar contra el temps per tal de recuperar els records de les persones que van viure el conflicte directament. Comença aleshores una intensa tasca d’investigació, recull de fons i enregistraments que el duran a la publicació de diverses obres, a dia d’avui cabdals a l’hora de conèixer els fets al Pallars (Salàs de Pallars, tres anys en la vida d’un poble (1936-1939); Revolució, guerra i repressió al Pallars (1936-1939); Les batalles del Segre i la Noguera Pallaresa. L’atac final contra Catalunya (abril-desembre del 1938)). Avui, gràcies al treball realitzat per Gimeno en matèria d’història oral, podem gaudir de molts relats que es visqueren en primera persona, entre els quals hi ha els que mostren les pàgines següents.
Dels entrevistats cal destacar que tots eren persones molt joves o bé nens en el moment de viure aquells fets. Entre els nois, alguns van ser cridats a la lleva i van haver d’anar a combat; altres van emprendre el camí de l’exili amb més o menys fortuna. Les noies i els més petits varen viure la guerra des de casa, havent-se d’adaptar al ritme d’uns esdeveniments que marcarien la seva infantesa i afrontant la condició de pertànyer a una casa en concret.
Si bé cadascuna de les entrevistes té un caire especial i diferenciat respecte de la resta, en conjunt ens permeten connectar la vivència íntima i personal amb els aspectes més rellevants de la Guerra Civil com a esdeveniment històric: l’exili, el front, els camps de concentració, la vida quotidiana durant la guerra i molts altres aspectes que es van desgranant al llarg de les converses, i que permeten a l’oient (en aquest cas lector) fer-se una idea del que suposà la vida durant aquells anys. Igualment, els testimonis ens conviden no sols al coneixement del decurs històric i el caràcter de la pròpia guerra al Pallars, sinó també a la reflexió universal sobre la conducta humana davant d’un estat de guerra.
A través de l’anàlisi de les entrevistes hem volgut destacar tres grans temes que predominen en el conjunt de les converses: la infància, l’exili i el front. Les següents pàgines pretenen facilitar al lector una visió transversal dels continguts relacionats amb aquests aspectes tan rellevants de la vivència de la guerra.

1 Comment

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s