IX Jornades InvesJove Alt Pirineu i Aran 2016

Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, 2017 – 345 pàgs.
BIB-ID 1554176966 – CL 001 INV
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Inclou, entre d’altres, els següents treballs:
* Maria Dolors Boixadós, de Maria Admella Severiano (INS Tremp)
* Necessitat i subsistència, de Meritxell Rafel Olivo (INS Hug Roger III)
* Un pas més enllà de la foscor, de Maria Trujillo i Gironi (INS Hug Roger III)

Teniu a les mans el llibre amb els texts-resum dels treballs de recerca presentats a la novena edició de les jornades InvesJove, Investigació i Recerca a l’Educació Secundària a l’Alt Pirineu i Aran.
El projecte InvesJove s’adreça a l’alumnat de batxillerat dels instituts del territori de l’Alt Pirineu i Aran amb l’objectiu de potenciar la investigació i la recerca, proporcionar pautes i estratègies per dissenyar-la i posteriorment comunicar els resultats. Es contemplen diferents actuacions: xerrades-taller a cada institut sobre tècniques de comunicació oral i de redacció d’un projecte; tres jornades, adreçades a l’alumnat de primer de batxillerat i la comunitat educativa, estructurades en una conferència sobre l’elaboració de treballs científics i la presentació, per part de l’alumnat de segon de batxillerat, de les respectives propostes; i la publicació d’aquest llibre amb els texts-resum de les produccions seleccionades pels centres.
En la jornada a Puigcerdà, la Mireia Coll Tané, graduada en Biomedicina per la Universitat Autònoma de Barcelona i estudiant de doctorat, va impartir la conferència Del treball de recerca a treballar fent recerca. A la jornada de Tremp Kike Herrero, astrofísic, investigador de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, va presentar la investigació Nous reptes en la cerca d’exoplanetes. Finalment, a la jornada de Vielha Jordi Gavaldà, geòleg i responsable del Centre de Prediccion de Lauegi deth Conselh Generau va presentar la recerca L’estudi de la neu a la Vall d’Aran.
Els projectes de recerca del batxillerat són el final d’un camí llarg i complex, que es desenvolupa en el marc de les activitats curriculars. El procés s’inicia amb el plantejament del tema a investigar, continua amb el treball de camp, cerca d’informació, el tractament de les dades obtingudes i la redacció de la memòria final. Tots els estudis seleccionats es publiquen, en versió resumida, per tal de donar difusió de bones pràctiques i reconèixer la importància de la feina ben feta de l’alumnat i del professorat implicat.
En aquesta edició trobareu quaranta texts-resum, ordenats alfabèticament per títol. Els quatre últims treballs corresponen a la publicació de les vuitenes jornades de l’any 2015.
Les temàtiques són molt variades i estan classificades segons les modalitats de batxillerat: arts, ciències i tecnologia i humanitats i ciències socials. Cal fer esment i valorar que una part important de les produccions aborden temàtiques plenament pirinenques que contribueixen a reforçar la dialèctica entre l’estudiant i el territori. També s’ha de remarcar positivament la diversitat de registres i de llengües emprades com són el català, el castellà i el francès.
L’experiència, nascuda inicialment de la dinàmica col·laborativa dels equips comarcals que integren els Serveis Educatius del Departament d’Ensenyament (Alt Urgell-Cerdanya, Alta Ribagorça-Val d’Aran, Cerdanya i Pallars) ha rebut el suport de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), un organisme del govern de la Generalitat de Catalunya que treballa per al desenvolupament socioeconòmic de les comarques de muntanya i també per reforçar la seva identitat social, cultural i territorial.
El projecte InvesJove es consolida i s’enforteix per la participació dels diferents centres de secundària del territori i també per l’èxit que desperta, entre l’alumnat, la publicació dels seus treballs.
Introducció · Serveis Educatius

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s