He viscut tan poc!

Un llibre d’Eva Heyman
Pròleg de Vicenç Villatoro
Epíleg de Mihály Dés
NED Ediciones, 2016 – 157 pàg.
BIB-ID 1554218163 – JN HEY
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Eva Heyman és per a la ciutat d’Oradea el que Anna Frank és per Amsterdam i el món. Dos adolescents jueves, cadascuna de les quals escriuen i mantenen un diari, mentre el món estava canviant arrel de l’ocupació nazi. Totes dues van morir en un camp de concentració, Eva a Auschwitz i Anna a Bergen-Belsen. Tot i així, Anna Frank és mundialment coneguda i la història d’Eva es presenta just ara per primera vegada en català, amb una franquesa i una emotivitat que arribaran a tots els lectors.

«Com tants adolescents, Eva Heyman va començar a escriure el seu dietari secret i personal el dia del seu aniversari. Feia tretze anys. Era el 13 de febrer de 1944, a Oradea, a Hongria. I el va aturar poc més de tres mesos després, el 30 de maig de 1944. És realment molt poc temps. Però aquests pocs mesos ens presenten, acumulat, comprimit, amb tot el dramatisme, el recorregut que milions de persones van fer en aquells mateixos anys a tot Europa. El recorregut que va entre una vida aparentment normal, festiva, un aniversari, uns regals, una famílies, unes esperances, uns somnis, uns primers enamoraments, i les portes mateixes de l’infern.
Eva deixa d’escriure en el precís moment en què la vénen a buscar en un camí que passarà per la seva deportació a Polònia el 3 de juny, l’arribada a Auschwitz el 6 de juny i la mort al camp, després de ser seleccionada per Mengele, el 17 d’octubre del mateix any.»
Fragment del prolég de Vicenç Villatoro

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s