Guernica

Text d’Héliane Bernard
Dibuixos d’Olivier Charpentier
Kalandraka Editora, 2008 – 34 pàg.
BIB-ID 1554175435 – I2 BER
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

Amb un plantejament cronològic, aquest àlbum repassa els episodis que varen conduir a la materialització d’una de les obres d’art abstracte més famoses de tots els temps. Entre els mesos de maig i juny de 1937, l’artista Pablo Picasso plasma tota la ràbia, la impotència i la pena que li provoca el bombardeig de Guernica. El mural era un encàrrec del govern de la República per al pavelló espanyol a l’Exposició Universal de París de 1937, però va esdevenir un símbol de llibertat, una metàfora sobre el drama humà, el despropòsit polític i un pròleg del cataclisme posterior, amb l’esclat de la Segona Guerra Mundial.
Héliane Bernard ens acosta a la vida de l’artista malagueny i rememora els fets de Guernica des de diversos punts de vista, tot posant-se dins la pell de les víctimes de la violència i reproduint la indignació popular arreu del món. Les il·lustracions d’Olivier Charpentier, de traços sobris, juguen amb el simbolisme cromàtic: el vermell i el negre de la sang i la mort s’apoderen de l’univers blau del pintor i subjuguen el seu impuls creatiu.
L’àlbum conté un annex amb informació sobre la història d’Espanya en la dècada de 1930 i una biografia de Pablo Picasso que recorre la seva etapa a París i la seva evolució artística, com també una anàlisi breu de la seva obra més universal, que s’exposa de manera permanent al Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, de Madrid.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s