Cançons del Pallars Jussà

Un llibre d’Artur Blasco Giné
Fundació Privada Artur Blasco, 2017 – 290 pàg.
BIB-ID 1554175101 – CL 784 BLA
Més informació a la pàgina web de l’editor (enllaç)

A peu pels camins del cançoner (IX)
Aquest Volum XI, Cançons del Pallars Jussà, de l’obra A peu pels camins del cançoner, és un recull de 154 cançons de tradició oral, que vaig fer en treballs de camp per pobles, caserius i masies de la comarca, entre els anys 1983 i 1990 i en alguns casos en temps més recents.
Hi participen 47 cantants informants dels 29 pobles següents: Abella de la Conca, Aramunt, Benavent, Cadolla, Carreu, Castellnou d’Avellanos, Conques, El Messull, Pont de Claverol, Erinyà, Espui, Guàrdia de Noguera, Hortoneda, Isona, L’Alzina, La Bastida de Bellera, La Pobla de Segur, Llimiana, Manyanet, Pessonada, Pobellà, Salàs de Pallars, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn, Toralla, Tremp, Vilamolat, i Vilella.
Les cançons que he trobat de forma repetida en un lloc i altre, només les faig constar una vegada, referides a un cantant i a un lloc determiant, excepte quan hi he detectat diferències de mètrica, de melodia o de text, en el qual cas les he considerat variants del tema en qüestió.
Les melodies no sempre es presenten transcrites en la tonalitat en que varen ser recollides, per tal de facilitar-ne la seva divulgació. El 85% de les cançons són isomètriques i en el seu conjunt hi predominen les de compàs binari.
En alguns indrets he estat sense haver-m’ho proposat, escoltant, enregistrant i escrivint cançons, en els mateixos bancs dels focs a terra i en les mateixes taules en que ho havien fet aquells músics recol·lectors i transcriptors de cançons, de les Missions de Recerca de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, entre els anys 1921 i 1936.
Aquests indrets són tres: casa Gasol de Cadolla, on hi va ser la Missió formada per Palmira Jaquetti i Maria Carbó, l’any 1931; casa Peranera d’El Messull, on hi va recollir cançons la Missió formada per Palmira Jaquetti i Enric Aoust, l’any 1928; i casa Dimàs d’Erta on la mateixa Missió hi va ser també l’any 1928.
Les cançons d’aquest Volum IX, Cançons del Pallars Jussà, s’acompanyen a l’igual que les de la resta de l’obra A peu pels camins del cançoner d’una breu ressenya personal dels cantants informants i de la data en què les vaig recollir. Aquesta informació està complementada en fitxes a part, no incloses en aquesta edició.
Presentació · Artur Blasco Giné (Arsèguel, 27 de març de 2017)

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s