Vetllada Literària amb Silvana Vogt

Aquest darrer dissabte, 16 de juny, el Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Sort, que es reuneix periòdicament en les Vetllades Literàries, va tenir l’honor de rebre l’escriptora, editora i llibretera argentina afincada a Sant Just Desvern Silvana Vogt, que va presentar i amb qui vam comentar la seva obra La mecànica de l’aigua (Edicions de 1984).

Les peripècies vitals dels protagonistes de la novel·la, Vera, una noia argentina que fuig del seu país durant el corralito per trobar el seu futur a Barcelona, i l’Eliseu Mussol, un editor entrat en anys que carrega amb el pes de la memòria, van ser l’eix d’una animada conversa que va girar al voltant dels mecanismes literaris de l’obra i de la realitat viscuda per l’autora també com a immigrant argentina.

Així, d’una banda, els lectors i les lectores de La mecànica de l’aigua van fer èmfasi en la fluidesa del llenguatge, volgudament poètic segons va confessar la mateixa autora i ric en l’ús dels adjectius, però alhora esmolat i contundent, resultat tot plegat d’un treball de cinc anys d’escriptura i revisió del text, que cal destacar va ser escrit directament en català, la veu amb què Silvana Vogt es sentia més còmoda per explicar la història de la Vera, atesa la seva consideració que no hauria sonat de la mateixa manera ni hagués tingut la mateixa força d’haver estat escrita en castellà argentí.

També es va fer èmfasi en el desarrelament, la memòria i un intens sentiment de pèrdua com a fils argumentals d’una obra que sovint planteja paral·lelismes entre els personatges i les seves particulars històries, que s’emmirallen els uns en els altres.

No va faltar en la conversa el Kantiano, el gos salsitxa que al llarg de tota l’obra s’erigeix en confident de la Vera i ens permet veure el seu cantó més tendre i vulnerable, un personatge de quatre potes però dotat de tota la humanitat possible i digne de tota estima que va fer les delícies del Club en la breu visita que ens va fer!

D’altra banda, però, en animar-se el diàleg amb l’autora aquest va transcendir l’àmbit estrictament literari i, tot aclarint que no s’ha de considerar La mecànica de l’aigua com una obra autobiogràfica, l’autora va comentar algunes experiències i anècdotes vitals pròpies que sí que s’hi veuen reflectides al llibre al voltant del caràcter del poble argentí i la seva història recent, els en ocasions surrealistes per no dir-ne cínics tràmits necessaris per superar la condició d’immigrant il·legal i les dificultats per progressar i trobar el teu lloc en un entorn estranger.

Cal celebrar la bona disposició de na Silvana Vogt, que a més d’entablar aquest diàleg va presentar també el llibre a continuació de la trobada amb el Club de Lectura, a qui des d’aquí donem les gràcies i esperem tornar a veure ben aviat amb una nova obra que ja està escrivint.

Per la nostra banda, emplacem a les i els integrants del Club de Lectura, obert a tothom que en vulgui formar part, a participar en una nova Vetllada Literària, aquest cop a propòsit de la novel·la Ulls maragda de Marta Alós i que ja té data: dissabte 20 d’octubre, a les 6 de la tarda, com sempre a la Biblioteca, ja podeu reservar el vostre exemplar del llibre!

 

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s