El projecte educatiu de l’Escola Pia de Catalunya (1683-2003)

Un llibre de Joan Florensa i Parés
Institut d’Estudis Catalans, 2010 – 632 pàg.
BIB-ID 1554172410 – 271(467.1) FLO
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

La «necessitat de conèixer el passat i reflexionar sobre la trajectòria col·lectiva» ha animat el pare Joan Florensa a recollir en un llibre, El projecte educatiu de l’Escola Pia de Catalunya (1683-2003): una escola popular, més de 320 anys de presència de l’Escola Pia a Catalunya. Va ser a Moià l’any 1683 on es va crear el primer col·legi de l’orde dels escolapis a Catalunya. L’autor del llibre destaca la seva vocació de col·legi «popular», lleial a la voluntat genuïna del fundador de l’orde, Josep de Calassanç, d’oferir educació per al «poble», aleshores els fills de les cases menestrals. Segons l’autor aquest esperit continua encara vigent i en l’epíleg del llibre afirma que l’escola «s’ha dirigit a la classe mitjana, la que forma la massa del poble català».
Un altre aspecte cabdal per l’autor és precisament la «fidelitat al país», un compromís que, segons explica, ha distingit també el projecte educatiu de l’Escola Pia. L’equilibri entre la tradició i el progrés no ha estat sempre fàcil i Florensa admet en el seu llibre que les contradiccions i les dificultats també formen part d’aquests tres segles de recorregut. Insisteix, però, que «la societat avança», que mai no s’ha volgut girar l’esquena als canvis i posa d’exemple el «suport que l’Escola Pia ha donat a les diferents reformes educatives». Actualment hi ha dinou escoles pies a Catalunya, sis de les quals a Barcelona.
El llibre és, segons l’autor, la història d’un projecte educatiu propi que ha estat testimoni i, a vegades, «víctima» de les diverses etapes que ha viscut el país. La història que es recopila en aquesta obra s’acosta també als episodis més convulsos. La Setmana Tràgica és un d’aquests moments que l’autor recupera: «El primer fet que patiren els escolapis va ser la crema del col·legi de Sant Antoni de Barcelona». De la victòria de les tropes franquistes, el pare Florensa explica que en un primer moment va ser ben rebuda pels escolapis ja que suposava «la fi de la persecució religiosa». L’autor, tot i reconèixer aquest fet, hi afegeix que l’Escola Pia de Catalunya també «va patir repressió durant el franquisme», i esmenta el nom d’escolapis com ara Joan Profitós, que, acusat de «catalanista», va estar en el «punt de mira dels franquistes».
Font: El Punt-Avui (crònica de Julià Tardà)

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s