La poesia i la història es troben a la Biblioteca Pública

Aquest cap de setmana d’agost la Biblioteca Pública de Sort ha estat escenari de la presentació de dos llibres de característiques ben singulars.

CRÒNICA DE LA
PRESENTACIÓ DEL LLIBRE
ÀNIMA, AIGUA DE JOSEP BORRELL

La tarda del divendres 17 d’agost ha tingut lloc a la Biblioteca Pública de Sort, amb la introducció a càrrec del conferenciant Ramon Porta, la presentació del llibre editat per Pagès Editors Aigua, ànima, el darrer poemari de Josep Borrell, veí de Tírvia, actualment director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, i que continua amb aquesta obra una carrera que ha vist ja la publicació de diversos poemaris i assaigs literaris.

Segons ha comentat l’autor alhora que anava llegint diversos poemes inclosos a l’obra, l’aigua, que és el medi propi de la infantesa, esdevé un trassumpte de l’ànima pel seu caràcter gairebé immaterial, amb prou feines unes mol·lècules d’hidrogen i oxigen, alhora que per la seva naturalesa mutant, que es presenta en una infinita diversitat de formes, i inaprensible, amb un caràcter escapívol que fa que costi d’atrapar.

Així, el sentit de l’obra rau en la transmissió d’uns batecs de l’ànima de l’autor, sentiments o emocions que, en forma de poema, es tornen vehicles per rememorar les vivències de la infantesa, sovint envoltades d’aigua als rius i estanys de la plana de Lleida.

En finalitzar la seva intervenció, molt aplaudida pels assistents a l’acte, ha tingut lloc un breu col·loqui en què s’han tractat temes com el procés creatiu de la poesia, que en opinió de Josep Borrell neix de la necessitat de transmetre un sentiment tot treballant les paraules i el ritme intern del poema fins a donar amb la forma adequada, o la presència de la poesia al món escolar mitjançant la presència de poetes als instituts i escoles, que ha considerat del tot necessari per transmetre i fer arribar a aquest públic lector aquesta forma literària especialment amenaçada per les mancances actuals en vocabulari i comprensió lectora.

A més, des de l’Ajuntament el regidor de Cultura, Pere Bàscones, ha recordat el compromís de la seva àrea amb la poesia tot participant de les activitats que s’organitzen anualment al voltant del Dia Mundial de la Poesia, treballant en la seva promoció i difusió en col·laboració amb institucions locals com és ara el Centre d’Art i Natura de Farrera i el seu Seminari de Traducció Poètica o amb els tallers i recitals que al voltant del fet poètic tindran lloc en el marc de la propera edició de Lo Llumener, el Festival Pirinenc de Literatures Infantils i Juvenils que arribarà a la seva tercera edició el 7 d’octubre vinent.

+info https://bibliosort.cat/2018/08/16/presentacio-del-llibre-aigua-anima/

CRÒNICA DE LA
PRESENTACIÓ DE LLIBRE
EPISODIS DE LA HISTÒRIA DE GERRI,
DE JOSEP M. ORTEU

La sala d’actes de la Biblioteca Pública de Sort s’ha omplert el vespre del dissabte 18 d’agost per donar la benvinguda a l’editor pallarés fill de Gerri de la Sal Josep M. Orteu, que ha presentat el seu darrer llibre Episodis de la història de Gerri: Carlemany, Montserrat i els moriscos, editat per Llibres de l’Índex.

Ja de bon principi la relació propera entre història i política ha esdevingut protagonista de la presentació, atès que, en paraules de l’autor, «amb la història es fa política», i és que sovint la història és un constructe amb què els vencedors justifiquen la seva posició i els guanys obtinguts en conflicte, de manera que amb la nova perspectiva dels fets històrics fins ara coneguts que planteja l’Institut Nova Història, del qual n’és membre del patronat, cal posar en dubte el que crèiem conèixer fins ara de la història de Catalunya i Espanya, sovint falsejada i distorsionada des de Castella.

Aquesta tesi es planteja en el llibre a través de tres episodis històrics del poble de Gerri de la Sal, capital de l’actual municipi de Baix Pallars, en el primer dels quals, Quan Carlemany conquereix Gerri, es posa de relleu la influència carolíngia (de Carlemany) en el comtat de l’actual Pallars Sobirà, que té per escut el també escut d’armes de Carlemany, si bé amb una àliga d’un sol cap com és tradició a Catalunya en comptes de bicèfala.

En aquest capítol es presenta una troballa històrica d’extraordinari relleu quan l’autor posa de manifesta que el nom de Gerri és molt present en la literatura europea i universal des de finals de l’Edat Mitjana gràcies a Gerri i Gerrer, comte i abat, personatges de la coneguda Cançó de Roland que deuen el seu nom a aquest poble del Pallars i que apareixeran més endavant en altres cabdals obres literàries com són Orlando furiós, Jerusalem alliberada o, més modernament, Il Guerin Meschino, revista satírica italiana que es va publicar entre el 1882 i el 1950.

El segon episodi, El bon abat de Gerri, Agustí Gallart, ambaixador en defensa de Montserrat, dóna a conèixer com s’ha falsejat la llegenda històrica de la Verge del Pilar de manera que en realitat no fou aquesta sinó la Moreneta de Montserrat la santa patrona de l’Imperi Hispànic, de manera que, i també per la duplicitat detectada entre els reis castellans i els catalans, es pot afirmar que l’Imperi Hispànic no fou tal sinó en realitat un Imperi Català. Ha estat gràcies a la figuura d’Agustí Gallart, abat de Gerri del 1558 al 1589, i que fou triat pels bisbes dels territoris catalans (Catalunya, Aragó, València, Sardenya, Sicília i Nàpols) per defensar la primacia de Montserrat davant la falsificació històrica perpetrada des de Valladolid, que aquesta s’ha pogut detectar i desmentir.

Finalment, a El ball de la morisca, la flama viva del Gerri morisc tagarí, l’autor presenta l’expulsió dels moriscos com un dels primers exemples coneguts de la biopolítica, és a dir, la presa de decisions i l’exercici de polítiques des del poder per afavorir o perjudicar un sector determinar de la població per les seves característiques biològiques, pràctica continuada en el temps de la que hem viscut exemples recents en relació al poble català i la seva lluita per l’alliberament nacional o, més enrera en el temps, els terribles afusellaments de pallaresos pel general Sagardía en temps de la Guerra Civil amb l’objectiu declarat de combatre i fer desaparèixer la forma de vida catalana.

En la cloenda de l’acte, que ha consistit en una animada conversa entre l’autor i els assistents sobre diversos aspectes de la història, la política o la medicina actuals, Josep M. Orteu ha animat els presents a «mirar la història de la manera correcta», és a dir no distorsionada per voluntats alienes al poble català, i actuar en aquest sentit en un moment històric de conflicte entre Catalunya i Espanya com s’està vivint en aquest precís moment.

+info https://bibliosort.cat/2018/08/17/presentacio-del-llibre-episodis-de-la-historia-de-gerri/

2 Comments

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s