I Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya

Edició de la publicació: Eduard Trepat Deltell, Marc Borrell Amorós
Fundació del Món Rural, 2017 – 220 pàg.
BIB-ID 1554170728 – CL 631 CON
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

L’organització del I Congrés sobre Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya ha tingut com a principal objectiu posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya. Per avançar i anar més enllà de la feina feta pel GTT (Grup de Treball sobre Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya – Fundació del Món Rural) durant la seva trajectòria, pensem que els objectius importants són els següents:

  • Aprofundir en el coneixement dels camins ramaders, la transhumància i la ramaderia extensiva com a sistema econòmic, social i cultural amb un fort impacte en el territori.
  • Afavorir l’intercanvi de coneixements i d’experiències i consolidar un espai d’anàlisi, reflexió i col·laboració entre els actors socials implicats en la transhumància i la ramaderia extensiva: ramaders, estudiosos, tècnics de l’administració, població de les àrees ramaderes i dels llocs on hi ha camins ramaders i, en general, persones interessades en la temàtica.
  • Establir criteris i prioritats per tal d’estimular la recuperació i garantir el manteniment d’aquest patrimoni natural i cultural.
  • Sensibilitzar la societat sobre el valor sociocultural i ambiental d’aquestes activitats i el seu interès com a instruments per afavorir l’equilibri territorial i la biodiversitat.

La fita del congrés ha estat generar línies de treball consensuades entre tots els sectors, des del camp de la recerca científica i acadèmica fins els usuaris que practiquen aquesta activitat, els promotors de nous usos de les infraestructures i la població en general. Per aquest motiu s’ha organitzat un congrés obert, dibuixant els eixos temàtics generals amb aportacions troncals d’experts reconeguts que han donat cos a cada un dels àmbits de treball amb aportacions complementàries mitjançant comunicacions des del món acadèmic i/o amateur, de Catalunya i de fora.

El congrés s’ha estructurat en els àmbits temàtics que segueixen el grup de treball:

  • Eix 1. Els camins ramaders. La infraestructura de les xarxes transhumants, els equipaments associats, el marc legal, la gestió i la planificació de les actuacions de manteniment i millora.
  • Eix 2. Usos complementaris. Aprofitament turístic. Recuperació i valorització d’un patrimoni cultural i natural.
  • Eix 3. Activitat i usos transhumants. L’activitat ramadera transhumant a Catalunya, situació i propostes de millora. El futur de la ramaderia extensiva. La PAC (Política Agrària Comuna).

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s