Béns comunals i termes tradicionals del Pallars Sobirà

Fundació del Món Rural, 2016 – 105 pàg.
BIB-ID 1554170502 – CL 347 BEN
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

Un sistema d’organització del passat per gestionar el present
Grup de Treball sobre Termes i Béns Comunals del Pallars Sobirà – Juliol de 2016
El paisatge territorial actual és, en gran mesura, el resultat de l’activitat antròpica que s’ha dut a terme per gestionar i adaptar la terra per extreure’n el màxim de recursos possible segons les necessitats de cada poble.
Els pobles, i per tant els seus habitants, han estat protagonistes d’aquest canvi que es visualitza a través de l’existència o absència de gestió. A través dels béns comunals els veïns dels pobles s’organitzaven i decidien què feien amb el territori que els envoltava i eren partícips, per bé i per mal, de les conseqüències de les seves decisions. La presa de decisions era propera al territori que havia de transformar-se i la societat se sentia protagonista d’aquests canvis. Amb el temps, els canvis socials i econòmics han fet evolucionar les societats, també les rurals, i han desvinculat els habitants del seu territori fins al punt que hi ha cert desconeixement per part dels veïns beneficiaris dels drets i els deures que tenen sobre els béns comunals que encara perviuen avui dia.
En aquest document hi podreu trobar un treball de reflexió sobre els béns comunals, que entre altres coses conté un marc legal, una proposta de definició, una descripció dels usos que poden acollir els béns comunals i unes propostes per millorar la governança sobre els béns comunals. Per l’altra banda hi trobareu l’estudi elaborat pel Servei Cientificotècnic de Cartografia i SIG de la Universitat de Lleida que dibuixa a escala 1:50.000 els termes tradicionals de cada poble del Pallars Sobirà i en descriu les fonts que han estat utilitzades.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s