Els termes tradicionals dels pobles de l’Alta Ribagorça i els béns comunals

Fundació del Món Rural, 2018 – 105 pàg.
BIB-ID 1554170476 – CL 347 TER
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

El 25 de març de 2015, la Fundació del Món Rural (FMR) i l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA) vàrem organitzar la jornada Els béns comunals. Una aproximació des de la ramaderia extensiva que es va dur a terme a Boí. Del debat generat en el transcurs d’aquesta jornada i de les conclusions que s’hi van extreure va sorgir el projecte que hem dut a terme des de l’any 2016 a la comarca del Pallars Sobirà, a l’Alta Ribagorça i a la Vall d’Aran al voltant dels béns comunals i els termes tradicionals dels pobles.
El present document és la recopilació de la feina realitzada al voltant d’aquests dos grans temes, els béns comunals i els termes de població, que tot i ser diferents, tenen elements comuns que es retroalimenten. En primer lloc perquè els terrenys considerats del comú estaven i estan situats en els límits de cada poble. En segon lloc perquè per poder identificar i dibuixar la delimitació del terme de cada poble en l’actualitat és necessari recòrrer, en gran mesura, a la documentació de la delimitació forestal existent al Catàleg de boscos d’Utilitat Pública (CUP). Això ens ha permès traçar els límits dels pobles basant-nos en la delimitació de la CUP que se sustenta en la delimitació d’una gran part dels comunals dels pobles del Pirineu, que encara perviu. A més a més, hem acabat de dibuixar els termes complementant la informació amb la documentació municipal de l’IGN, la delimitació de les EMD i altra documentació antiga que s’especifica més endavant.
Per una banda hi trobareu l’estudi elaborat pel Servei Cientificotècnic de Cartografia i SIG de la Universitat de Lleida que dibuixa a escala 1:50.000 els termes tradicionals de cada poble de l’Alta Ribagorça i en descriu les fonts que han estat utilitzades. Per l’altra banda hi podreu trobar un treball de reflexió sobre els béns comunals elaborat l’any 2016 per un grup de treball a la comarca del Pallars Sobirà i que és extrapolable, entenem, a totes les comarques del Pirineu.
Ambdós treballs no haurien estat possibles sense la col·laboració dels membres del Grup de Treball que ha tingut l’objectiu d’assessorar i facilitar la informació necessària per desenvolupar tot el projecte.
El contingut que FMR i IDAPA us presentem a continuació vol ser una aportació més en el coneixement del territori pirinenc i en la millora de la governança dels béns comunals. En cap cas el considerem definitiu. Aquest document resta obert a aportacions, reflexions i correccions que es cregui oportú fer-nos arribar.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s