Presentació del “Diccionari etnogràfic pallarès”

L’Ajuntament de Sort i Pagès Editors
us conviden a la presentació del llibre

DICCIONARI ETNOGRÀFIC PALLARÈS

978849975981a càrrec dels autors,
Isaac Beà (text) i
Sebastià Jordà (il·lustracions)

que tindrà lloc dissabte, 27 d’octubre,
a les 7 de la tarda (19.00h)

a la Biblioteca Pública de Sort
Av. Diputació, 20 (plànol)

+ Es tracta d’un diccionari molt especial. L’autor no tan sols defineix els mots pallaresos sinó que n’ofereix exemples d’ús, a través de fragments extrets d’entrevistes amb veïns i veïnes del Pallars
+ El diccionari està il·lustrat amb dibuixos de Sebastià Jordà, un artista pallarès
+ El llibre és el resultat de la tesi doctoral d’Isaac Beà
+ L’autor ha reconvertit la seva recerca i n’ha fet un treball rigorós, divulgatiu i únic

Sobre el llibre

A l’empara de diferents projectes i treballs de recerca naix aquesta obra difícil de catalogar. És un diccionari en el sentit que presenta tot un seguit de paraules ordenades alfabèticament i se’n fa la descripció. Però al mateix temps és molt més que un diccionari, ja que, acompanyant cada paraula, hi trobem una petita història incorporada que ens la contextualitza.

Una història relatada per pallaresos que l’any 2006 van participar en el Projecte Aixalda, el qual pretenia recollir un testimoni lingüístic de tots els nuclis de població del Pallars Sobirà. Així, a part de l’explicació del lèxic propi del Pallars, també trobem en aquesta obra tot un seguit de relats breus que detallen el que en definitiva considerem com a cultura: història, tradicions, costums, llengua… Tot situat al Pallars i tot explicat pels mateixos pallaresos.

Sobre els autors

Isaac Beà Pons (Sunyer, 1981). Enginyer tècnic agrònom, llicenciat en filologia catalana i doctor en aquesta mateixa disciplina per la UdL. L’any 2005 guanyà el XVII Premi Literari Sant Jordi de Conte Juvenil. Posteriorment inicià la seva carrera investigadora al grup de recerca Oficina de Llengua i Literatura de Ponent i del Pirineu (OLLPP), des d’on ha centrat la seua tasca investigadora en l’estudi dels dialectes del Pirineu català, especialment el pallarès.

Sebastià Jordà Ruiz és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona. Actualment treballa i viu com a creatiu freelance a l’Alta Ribagorça on realitza treballs com a il·lustrador i artesà fallaire pirinenc (Pyrart). És coautor del llibre Les falles del Pirineu.

 

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s