Sis generacions dels nobles Palau

Un llibre de Montserrat Santamaria i Jordana
Dibuixos d’Oriol Garcia Quera
Garsineu Edicions, 2015 – 150 pàg.
BIB-ID 1554217364 – CL 929.2 PAL
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

Sis generacions dels nobles Palau: formació, ascens i caiguda d’una nissaga pallaresa (1569-1803) és una recerca que mostra l’evolució en una cronologia de tres-cents anys de la nissaga Palau. En sis generacions, podem assistir a la formació, l’ascens i la caiguda d’una família noble pallaresa.
El llibre analitza la promoció social de la nissaga el primer membre de la qual, dedicat a l’exercici de la medicina, es casà amb una rica propietària de la Conca d’Orcau. Les generacions posteriors, dedicades a l’explotació de les rendes agrícoles i senyorials i amb diferents estratègies econòmiques i matrimonials, passaren a residir a Barcelona on arribaren a formar part de l’estament nobiliari amb diversos càrrecs. S’analitzen les vicissituds sofertes per la família durant la Guerra dels Segadors i la de Successió, en el transcurs de la qual accediren a un títol de noblesa atorgat per l’Arxiduc Carles, moment de màxim esplendor que els permeté emparentar-se amb les famílies Magarola i Sentmenat.
La fidelitat a la causa dels Àustria marcà un punt d’inflexió i de davallada econòmica i social de què no es van recuperar, que els portà a un retorn momentani al Pallars abans de vendre tot el patrimoni i retornar definitivament a Barcelona.

Montserrat Santamaria i Jordana és filla de la Pobla de Segur. Des de molt petita, la seva afició era llegir les «petites històries» de la Història.
Diplomada en ensenyament general bàsic, especialitat en ciències humanes i llicenciada en psicopedagogia, ha exercit durant trenta-vuit anys la docència en diferents escoles dels Pallars. Fa trenta-set anys que viu a Tremp.
Actualment està dedicada a la investigació de documents històrics en l’àmbit comarcal. Ha publicat recentment l’article Alexandre de Palau i Aguilar, un noble pallarès a la guerra de Successió.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s