Bolets il·lustrats del Pirineu

Un llibre de l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques de la Seu d’Urgell
Edicions Salòria, 2018 – 138 pàg.
BIB-ID 1554168884 – CL I 582 BOL
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

Els bolets del Pirineu

Des de finals d’agost fins al novembre, quan arriben les primeres gelades, el bosc s’omple de boletaires. El boletaire és una persona amb un cistell de vímet, més o menys gran, segons les seves expectatives, que s’endinsa dins del bosc, i a amunt i avall a veure què troba.

Molts cops, el boletaire fa servir la collita per vendre i tindre un extra econòmic. Aquí, a muntanya, es diu que si hi ha hagut una bona campanyada de bolets, la fira d’octubre de Sant Ermengol és bona (la gent pot gastar-se els calerets extra dels bolets en productes de la fira). Qui en sap topants se’ls calla i no els diu, i quan estàs al bosc, millor estar silenciós perquè d’altres no et sentin i et prenguin els bolets del voltant.

Podem considerar els bolets un patrimoni nacional popular. A molts pocs llocs trobem tanta afició al bolet, com tenim aquí al Pirineu. Quan és l’època trobem boletaires per tots els racons. Són joves, jubilats, homes, dones, de qualsevol classe social i de qualsevol geografia.

Aquest és el cinquè llibre de l’edició Boscart. Seguint la línia dels anteriors, les il·lustracions han estat treballades pels alumnes de l’Escola Municipal d’Arts entre 6 a 16 anys, els textos han estat treballats per mi, i el Ramon li ha donat el pentinat final.

El llibre està repartit en 5 seccions: els bolets comestibles molt apreciats, els comestibles, els no comestibles, els tòxics i els mortals. De totes maneres, és important que sapigueu que la sensibilitat als bolets varia d’un consumidor a un altre. Les espècies es barregen dins del cistell, i el grau de toxicitat és diferent d’una regió a una altra. El boletaire consumeix el producte que recull assumint-ne tots els riscos. En cap cas, no es podrà responsabilitzar d’una intoxicació a aquest llibre.

Josepa Travé · Directora de l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques (La Seu d’Urgell)

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s