Crònica de la presentació del llibre “Exili 1938”

La Sala d’Actes Hug Roger III de l’Oficina Comarcal de Turisme s’ha omplert de gom a gom en la presentació del llibre Exili 1938: l’exili pallarès a França de la historiadora Noemí Riudor que han organitzat conjuntament la Biblioteca Pública de Sort, l’Ajuntament de Sort i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà.

El llibre fa referència a un episodi específic de la Guerra Civil al Pallars, la fugida pel coll de Salau de pràcticament la meitat de veïns d’Alòs d’Isil el maig de 1938 fugint de l’arribada de la contesa bèl·lica a les valls pallareses i, en un trajecte de gran dificultat i circumstàncies penoses, arribant a l’Arieja francesa des d’on van ser traslladats en primera instància a la caserna de Gribeauval, a Clermont-Ferrand, ciutat del departament francès de Puy-de-Dôme.

No obstant, l’obra va més enllà de plantejar un fet històric concret i se’n serveix per situar al lector en el context que explica aquest exili en massa a França, fonamentat en les històries relacions transfrontereres basades en el comerç i l’establiment de lligams familiars entre les dues bandes de la frontera, i alhora en el marc de la Guerra Civil espanyola, amb els combats entre rebels i republicans en el front de guerra que seguia el traçat de la Noguera Pallaresa.

A partir de l’entrega al Consell Cultural de les Valls d’Àneu d’una fotografia que retratava aquest grup d’exiliats a Clermont-Ferrand l’autora ha bastit, en un treball d’investigació, recerca i consulta de fonts orals i escrites que s’ha prolongat durant 10 anys, un retrat certer de les persones que van haver de fugir de la nostra comarca per por de perdre la vida i que, lluny de quedar oblidades, tornen avui a situar-se en el focus de la nostra mirada gràcies al treball de Noemí Riudor.

I és que, com s’ha destacat en la presentació i recull el pròleg de Conxita Mir, el llibre és resultat d’un diàleg fructífer entre la Història, amb la investigació en fonts i arxius de tots dos costats de la frontera i especialment de l’Arieja, i la Memòria, amb les nombroses fonts orals recollides al llibre, en perfecte equilibri.

+info https://bibliosort.cat/2018/11/30/presentacio-del-llibre-exili-1938/

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s