Una obra d’Eugene O’Neill
Pròleg de Josep Fontana
Traducció d’Iban Beltran · Joan Ollé
Adaptació lingüística: Pere Navarro-Gómez (URV)
Arola Editors, 2017 – 138 pàg.
BIB-ID 1554229831 – T ONE
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)
Mentre la febre de l’or s’enduu els joves cap a l’Oest, un vell granger del sud es manté aferrat a l’antic pedregar que amb l’esforç de tota una vida ha aconseguit convertir en terra cultivable. Quan els seus tres fills descobreixin que l’ancià s’ha tornat a casar, amb una dona molt més jove que es deleix per recollir l’herència, esclataran totes les tensions acumulades al llarg dels anys entre els murs d’aquella propietat.
Sota la impassibilitat inquietant dels grans oms que rodegen la casa, el desig exacerbat de posseir tant la terra com la dona destarotarà la vida dels protagonistes d’aquesta tragèdia fundacional del teatre nord-americà, escrita ben poc abans de l’inici de la Gran Depressió amb el “Crac del 29”.
Eugene O’Neill (Nova York, 16 d’octubre de 1888 – Boston, 27 de novembre de 1953). La seva aportació al teatre contemporani és comparable a la d’Eliot i Joyce en poesia i novel·la. La tuberculosi li féu passar un any en un sanatori i, en certa manera, aquesta malaltia decidí la seva carrera de dramaturg.
La primera obra, The Web (1913-1914), féu possible el seu ingrés a la Universitat de Harvard, que tenia un important departament teatral. De tota manera, el fet decisiu es donà quan la companyia els Princetown Players li estrenà Bound East for Cardiff, el 1916. El decenni del 1920 escriví una part important de la seva producció. En el seu teatre es palesa una gran influència de Strindberg i una aplicació de la psicologia per analitzar els mites clàssics i bíblics. Ente les seves obres més conegudes cal citar Desig sota els oms (1925) i El dol escau a Electra (1931).