Crònica de la presentació del llibre “Viatge universal pel Pirineu”

  • Sisè volum de la decalogia “Viatge universal pel Pirineu: si la muntanya fos el món”
  • Descripció del paisatge natural i humà de les terres del Pallars Sobirà
  • Aquesta obra representa el comiat literari de la comarca del Pallars Sobirà per part del seu autor, Joan Obiols
  • Aposta decidida per la senzillesa, la tolerància i per recuperar l’autoestima dels habitants de l’Alt Pirineu

L’escriptor alturgellenc Joan Obiols ha presentat aquesta tarda de divendres, 4 de gener del 2019, a l’Oficina de Turisme del Pallars Sobirà la seva darrera obra, el volum sisè, El Pallars Sobirà: Aigües braves i sort, entre la Pica d’Estats i la sal de l’Exposició Universal, del projecte editorial Viatge Universal pel Pirineu, una iniciativa editorial conjunta d’Editorial Andorra i Edicions Salòria que ja ha vist la publicació dels volums dedicats a Andorra, l’Alta Cerdanya, la Baixa Cerdanya, l’Alt Ripollès, l’Alt Berguedà, l’Alt Solsonès, l’Alta Noguera i el Pallars Jussà.

En l’acte, que han organitzat l’Ajuntament i la Bbilioteca Pública de Sort amb el suport del Consell Comarcal del Pallars Sobirà i amb què s’ha omplert la Sala d’Actes Hug Roger III, hi han intervingut, a més de l’autor, Joan Obiols, l’alcalde de Sort, Raimon Monterde, el regidor de Cultura, Pere Bàscones, i, en representació de les persones que formen part del paisatge humà del llibre, la periodista Marta Lluvich, l’escriptora Núria Garcia Quera i la il·lustradora i dinamitzadora sociocultural Vanesa Freixa.

Aquest projecte literari representa la culminació, i almenys pel que fa referència al Pallars Sobirà el comiat, de l’obra literària de Joan Obiols, que ha estat qualificat per la resta de ponents de «gran activista pirinenc» i que, amb catorze llibres publicats, s’ha distingit per copsar el ritme vital, tant els llibres esmentats com en ràdio i premsa escrita, de més de 700 pobles de l’Alt Pirineu, Aran i Andorra.

Així, l’autor ha visitat en nombroses ocasions aquests 745 nuclis de població d’aquest ampli territori per donar veu a les persones que hi habiten i recordar l’empremta al llarg de la història de personatges i fets destacats d’aquestes terres, amb la voluntat de distingir-se per la tolerància envers les diferents facetes que reflecteixen la realitat altpirinenca però sempre amb l’objectiu final que els veïns d’aquestes contrades recuperin l’autoestima per sacsejar així un País, com sovint se l’anomena al llibre, sovint necessitat de despertar-se i recuperar els signes vitals.

Cal recomanar la lectura del llibre per un estil planer i amable que permet al lector bressolar-se en les converses que hi tenen lloc i en les descripcions dels indrets que l’autor visita al Baix, Mig i l’Alt Pallars, des de l’entrada per la vall de Baén a Gerri de la Sal fins a la sortida per Espot, a la vall de l’Escrita.

Qui llegeixi el llibre, a més, sovint es veurà recompensat per la reconeixença dels pobles, els paisatges i les persones que hi surten, homes i dones pallaresos que s’han distingit per la seva tasca en les arts i les lletres, amb iniciatives empresarials o en el món de la política local o bé, tot sovint, en l’aventura d’intentar que sobrevisquin els nuclis petits de població que han quedat pràcticament deserts.

+info https://bibliosort.cat/2018/12/31/presentacio-del-llibre-viatge-universal-pel-pirineu/

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s