Vetllada Literària amb “Maria, guerra i pau”, de Josep de Moner

El Club de Lectura de la Biblioteca Pública de Sort s’ha tornat a trobar en una nova Vetllada Literària, aquest cop amb la novel·la Maria, guerra i pau de l’escriptor pallarès Josep de Moner, de casa Cucat d’Olp.

En el marc d’una tertúlia distesa l’autor ha compartit amb els assistents a l’activitat els viaranys de l’escriptura d’aquesta obra, que ens presenta la història de la Maria, que de petita, l’any 1938 és arrencada de la seva llar a Estaron per entrar a treballar en una casa gran d’Olp, circumstància que dóna peu a l’autor, en el marc d’una narració en primera persona, amb la dificultat afegida que això suposa des del punt de vista de l’estil i els mecanismes narratius, a descriure el cicle de les estacions – del fred i els penellons de l’hivern a la intensa calor estiuenca – i de les feines del camp i el bestiar a l’alta muntanya pallaresa, com es va viure la Guerra Civil en aquests petits pobles on les relacions personals van patir molt durament els efectes de la contesa i, finalment, la trobada de nous horitzons humans a la gran ciutat.

L’obra ha estat elogiada pel verisme que traspua la descripció del cicle de les estacions al camp i la feina que comporta i l’autenticitat amb què Josep de Moner sap transmetre en el monòleg interior de la Maria, amb els seus pensaments i vocabulari autènticament pallarès, així com per la tensió dramàtica assolida en alguns fragments i l’originalitat de la darrera escena, escrita talment com una obra de teatre.

D’aquesta manera, els lectors i lectores de la novel·la han comentat que Maria, guerra i pau «els portava les olors de la terra» i que «havien sentit una forta emoció llegint fragments de vida que les seves mares i padrines havien viscut també en aquells anys durs de la postguerra».

Al seu torn, l’autor, Josep de Moner, impulsor també de les Festes del Setge d’Olp que aquest mes d’agost arribaran a la 12a edició, ha comentat com va arribar a l’escriptura després d’una llarga carrera professional en altres camps i com les seves pròpies vivències d’infantesa i joventut van inspirar els escenaris i les descripcions que s’hi poden trobar, a més dels petits homenatges i clucades d’ull a conegudes obres com Dansa d’agost de Brian FrielLes veus del Pamano de Jaume Cabré.

Finalment, ens ha avançat en primícia que, atès l’èxit assolit a nivell crític i de públic amb Maria, guerra i pau està treballant en una continuació amb dos dels protagonistes, la Maria i el Quim, que esperem poder llegir i gaudir-ne ben aviat!

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s