Crònica de la presentació del llibre “La dona alada i les feres del Cardós”

L’Oficina de Turisme del Pallars Sobirà ha acollit avui dissabte, 23 de febrer, la presentació del llibre La dona alada i les feres del Cardós, un conte-guia de les Valls de Cardós editat per Edicions Salòria per iniciativa de l’Associació Cultural, Cívica i Esportiva de les Valls de Cardós amb el suport del Parc Natural de l’Alt Pirineu en el marc del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER).

Aquest llibre, obra de Jan LenguaBlanca Doya amb originals il·lustracions en pintura acríl·lica sobre escorça de bedoll de l’artista Jordi Ciborro, té el seu origen en un conte presentat al Premi Literari Intercomarcal Anton Navarro que s’ha ampliat per recollir la mirada personal dels autors als pobles i els territoris que conformen les Valls de Cardós i un homenatge a la gent gran que, «asseguda al banc de casa, t’expliquen tot allò que vols saber».

El conte, a més, destaca per plantejar la col·laboració entre la fauna domèstica (vaques, conills…) i la salvatge (voltors, guineus…) i, per extensió, entre els veïns dels diferents pobles.

En un acte presentat per Carlota Canut que ha estat amenitzat per les intervencions musicals a l’acordió de Pepe Sala, hi han pres part padrins i padrines de pobles com Bonestarre, Esterri de Cardós o Lladorre que han delectat l’audiència amb anècdotes de joventut en un món molt diferent de l’actual i remembrança de fites i feines que el pas del temps ha deixat enrere.

En la presentació també hi han intervingut Marc Garriga, director del Parc Natural de l’Alt Pirineu, que ha parlat del patrimoni cultural de les Valls de Cardós, com ara el campanar romànic de Santa Maria de Ribera de Cardós, i s’ha remuntat 500 milions d’anys enrera per presentar l’origen geològic de les Valls de Cardós, i Maria Ancil, de Boldís, que ha fet referència a la importància de la ramaderia en el paisatge d’aquestes valls.

El llibre es completa amb 18 passejades per a petits i grans interpretades amb mapes, indicació de la dificultat dels diferents trams i un ampli desplegament de fotografies que recorren els 18 pobles de les Valls de Cardós tot presentant els seus indrets més destacats a partir d’anècdotes, llegendes i fets destacats de la història local, i que esdevenen una eina excel·lent perquè les famílies aficionades al senderisme descobreixin els racons màgics de les Valls de Cardós amb la seva història local, fauna i geologia i ajudin a recuperar els antics camins que unien els seus nuclis poblats.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s