Resum serveis Biblioteca Pública de Sort 2018

Gràcies a la plataforma telemàtica SÍNTESI, un sistema d’informació d’abast nacional implementat pel Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya amb la finalitat de facilitar la recollida, explotació i ús de les dades de les biblioteques públiques de Catalunya, la Biblioteca Pública de Sort ja disposa de les dades d’explotació de la darrera anualitat, amb indicadors de variació respecte l’anualitat anterior com els que segueixen

  • 10,52% augment d’usuaris dels diferents serveis que ofereix la Biblioteca
  • 14,65% augment del nombre de préstecs
  • 30,58% augment de nous fons (llibres i DVDs)

Així, aquest darrer any 2018 van visitar la Biblioteca 8.089 persones (7.319 l’any 2017), amb una mitjana de 36 usuaris/dia, dels quals un 41% van ser usuaris/àries de la franja infantil (0-16 anys) i un 59% usuaris/àries de la franja d’adults (+16 anys). A més, es van donar d’alta amb el carnet de la Biblioteca 80 nous usuaris/àries, de manera que a hores d’ara ja comptem amb 1.210 usuaris/àries actius, si bé cal esmentar que tothom que tingui carnet de biblioteca pública de Catalunya pot fer ús dels serveis de la Biblioteca Pública de Sort gràcies a la política de carnet i catàleg únic impulsada pel Servei de Biblioteques.

D’altra banda, i pel que fa al fons de la Biblioteca, durant l’any 2018 s’han donat d’alta 445 nous llibres, 184 pel·lícules i 1.896 revistes; així, la secció de novel·la i narrativa s’ha vist reforçada amb 76 nous títols, la col·lecció local (fons del Pallars Sobirà) ha incorporat 42 nous llibres i els més joves usuaris de la Biblioteca han pogut gaudir de 162 novetats en llibres infantils d’imaginació i coneixements, còmic, narrativa juvenil i cinema infantil.

D’això se’n deriva que aquest any 2018 s’han dut a terme 6.434 préstecs a la Biblioteca Pública de Sort (5.612 l’any 2017), amb una mitjana de 29 préstecs/dia. Si ho desglossem per fons veurem que en el transcurs de l’any s’han prestat 3.096 llibres, 475 revistes i 1.789 DVDs (en la major part pel·lícules però també documentals). A més, gràcies al servei de préstec interbibliotecari, que permet que els usuaris de la Biblioteca Pública de Sort tinguin accés gratuït al milió i mig de registres bibliogràfics del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, durant l’anualitat s’han dut a terme 687 serveis de préstec interbibliotecari.

Aquest any 2018 també s’ha posat en funcionametn un nou PuntTIC a les instal·lacions de la Biblioteca Pública gràcies al qual ha augmentat també el nombre d’usuaris dels nostres serveis informàtics, de manera que durant l’any 2018 aquest nou Telecentre ha comptat amb 905 usuaris i s’han registrat 4.831 connexions a la xarxa wi-fi de la Biblioteca, totalment gratuïta i velocitat de banda ampla amb instal·lació de fibra òptica. Alhora, les xarxes socials de la Biblioteca (@bibliosort a Twitter) han assolit la xifra de 377 seguidors i les pàgines web de la Biblioteca (bibliosort.cat / sortactual.wordpress.com) han registrat 15.240 visites.

Finalment, i atès que una de les missions fonamentals de la Biblioteca Pública de Sort és obrir-se a la societat i dinamitzar el fons mitjançant la realització d’activitats adreçades a tots els públics (presentacions de llibres, clubs de lectura, visites escolars, recitals poètics…) durant aquest darrer any s’han organitzat un total de 16 activitats, en què s’ha registrat una afluència total de 536 persones.

Tot plegat ha estat possible gràcies a una inversió econòmica de 30.290,62 € en el manteniment dels serveis de la Biblioteca Pública de Sort, amb l’aportació més important a càrrec de l’Ajuntament de Sort (68,61% del pressupost), seguit del Departament de Cultura (28,52%) i la Diputació de Lleida (2,87%).

Per aquest any 2019, a més de continuar treballant en el projecte de Biblioteca Central Comarcal del Pallars Sobirà, ens emplacem especialment a posar nous fons i serveis a l’abast dels nostres usuaris i usuàries, treballar en l’augment i millora dels indicadors esmentats en aquest resum i incrementar les activitats que es duen a terme a la Biblioteca per arribar al major nombre de persones possibles, tant del nucli de Sort com del Pallars Sobirà en el seu conjunt, articulant si escau noves estratègies de comunicació que permetin arribar a nous públics.

1 Comment

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s