Crònica de la presentació del llibre “A l’amic escocès”, de Maria Barbal

La pluja i la neu que han estat caient tota la jornada no han estat obstacle perquè la sala d’actes de l’Ajuntament de Sort s’omplís per rebre a l’autora pallaresa Maria Barbal, la gran dama de les lletres catalanes, que amb la seva darrera novel·la, A l’amic escocès, torna als escenaris pallaresos que tan familiars són als seus lectors i lectores per les seves obres del Cicle del Pallars (Pedra de tarteraMel i metzinesCàmfora i també La mort de TeresaPaís íntim).

A partir de la troballa per part de l’autora d’intercanvis epistolars entre en Benet, que és cridat a lleves des del Pallars per lluitar a la Guerra Civil, i en George, que com molts altres escocesos va lluitar a les Brigades Internacionals en defensa de la República, Maria Barbal teixeix amb paciència i traç fi una singular novel·la on s’entremesclen estils literaris – cartes, monòlegs, diàlegs a diferents veus… – i punts de vista que acaben en l’assumpció de la realitat per part dels protagonistes, que al final de l’obra s’emmirallen l’un en l’altre i s’adonen que hi ha ferides que no tancaran mai.

A partir de les intervencions dels assistents, que han entaulat un interessant diàleg amb l’autora, Maria Barbal, que també ha llegit diversos fragments de l’obra, ha declarat que no tanca la porta a ambientar més llibres al Pallars; considera, de fet, que encara hi ha buits i silencis al voltant de la Guerra Civil a les nostres contrades, que es van fer especialment presents amb la publicació de Pedra de tartera l’any 1985, i que és bo parlar-ne i afrontar-los mitjançant la literatura.

Així mateix, en una altra intervenció ha esmentat que de vegades és dificultós per als traductors de la seva obra treballar amb un llenguatge que utilitza com a eina per fer versemblant als protagonistes als ulls del lector, però que, tanmateix, l’excel·lent traducció a l’alemany de Pedra de tartera és segurament un dels factors que explica l’èxit d’aquesta obra al país veí.

Des de l’Ajuntament i la Biblioteca Pública de Sort agraïm a l’autora la seva seva assistència i ens mostrem molt satisfets perquè els nostres veïns i veïnes hagin pogut gaudir de les seves explicacions al voltant d’aquesta darrera novel·la, A l’amic escocès, i del conjunt de la seva exitosa carrera literària, amb uns vincles únics amb el Pallars.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s