Ramon Perera, l’home dels refugis

Un llibre de Montse Armengou i Ricard Belis
Rosa dels Vents, 2008 – 367 pàg.
BIB-ID 1554162916 – B 92 PER
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

La Guerra Civil espanyola va ser el camp de proves d’una tàctica militar que ha perdurat fins als nostres dies: els bombardejos sobre la població civil a la rereguarda. Quan van caure les primeres bombes, el febrer de 1937, la societat catalana es va mobilitzar i un dels llocs clau va ser la Junta de Defensa Passiva de Catalunya, on es va destinar un jove i brillant enginyer, Ramon Perera.

Perera es va dedicar incansablement a supervisar la construcció de refugis, visitar els llocs bombardejats i estudiar tot el que veia amb l’únic objectiu de millorar la seva feina per salvar més vides. Quan va acabar la guerra, va pdoer fugir amb l’ajut dels serveis secrets britànics: la seva experiència podia ser fonamental per a Anglaterra si el temut enfrontament amb l’Alemanya de Hitler es feia realitat…


Aquest llibre està basat en el documental Ramon Perera, l’home que va salvar Barcelona, emès al 30 minuts de TV3 i premiat als millors festivals de reportatges, entre ells, el Festival de Nova York, el FIAT/IFTA a Lisboa i el Memorimage a Reus. A través dels testimonis dels supervivents dels bombardejos a Catalunya i al Regne Unit, els records dels pilots que llançaven les bombes, les transcripcions de conferències a porta tancada i les opinions d’experts, Montse ArmengouRicard Belis treuen a la llum la figura de Ramon Perera – un home reservat i discret, un personatge desconegut però cabdal en la nostra història -, reconstrueixen una instantània emocionant del passat recent i intenten esbrinar per què el govern anglès va desatendre els consells d’aquest geni dels refugis durant la cruenta Batalla d’Anglaterra.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s