Indrets d’una guerra

Un llibre de Manel Gimeno i Llardén
Pròleg de Sisco Farràs
Bresca Editorial, 2018 – 540 pàg.
BIB-ID 1554300009 – CL 946.71″19″ GIM
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

Cronologia del front del Pallars
Abril del 1938 – Febrer del 1939

Vuitanta anys després, quan el pes de la història és ja més fort que el record de la Guerra Civil – i els elements que conformaren la línia del front del Pallars es comencen a catalogar com a patrimoni històric en l’àmbit institucional -, és el moment de donar a conèixer i de treure de l’oblit els espais on succeïren aquells enfrontaments que ningú hauria volgut, però que van tenir lloc.

Cal salvaguardar la seva memòria i facilitar el seu coneixement per evitar, com ha passat en altres esdeveniments importants de la nostra història, que el temps i la poca informació no permetin saber amb certa exactitud i rigor el que va passar aquells anys a les nostres contrades. Aquest és el principal motiu d’Indrets d’una guerra: rescatar i donar a conèixer un dels aspectes menys coneguts del que fou la Guerra Civil al Pallars i saber què en queda actualment, abans que el temps i la mateixa natura l’arraconin definitivament.

Manel Gimeno presenta un treball profund i rigorós, elaborat a partir dels arxius militars, memòries de testimonis que ho van viure i diaris personals inèdits. Com a suport al seu treball, s’inclouen mapes, centenars de fotografies actuals que faciliten la localització de la línia del front i del que hi queda avui. Tot això ajuda a completar la trilogia que també confluí al Pallars durant la Guerra Civil: la revolució, la guerra militar i la repressió.

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s