Catalunya en transició (1971-1980)

Memorial Democràtic, 2013 – 207 pàg.
BIB-ID 1554219344 – 32(467.1)(09) CAT
+info (www) / consulteu disponibilitat (ARGUS)

L’exposició Catalunya en transició es va inaugurar al Castell de Montjuïc de Barcelona el 19 de juliol de 2013. Produïda pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, pretèn oferir una mirada catalana del període que culminà amb el restabliment de la democràcia a l’Estat espanyol, després de quatre décades d’una fèrria dictadura autocràtica. La transició que es va desplegar a Catalunya – en el marc del procés de transició del sistema polític espanyol – presenta fets singulars i diferenciadors de la resta de l’Estat que s’han volgut mostrar de forma combinada dins del marc global. El primer és el procés que va conduir a les eleccions generals de l’any 1977, basat en diverses iniciatives unitàries d’oposició a la dictadura franquista, que emergiren del si de moviments socials, entitats i personalitats, i les forces polítiques, entorn a l’Assemblea de Catalunya, entre d’altres. El segon tret diferenciador ve definit pel mateix procés polític català, des de les eleccions del 15 de juny de 1977 a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya, després de la dictadura, el 1980, que va conformar unes dinàmiques sociopolítiques i un mapa polític diferenciat al que es constituí a la resta de l’Estat.

La mostra neix amb una clara vocació itinerant per tal d’arribar a tot Catalunya i fer partícip tothom que viu i treballa al país d’aqeusta anàlisi i reflexió sobre el que representaren aquells anys crucials per a l’assoliment de les llibertats. Alhora vol ser un homenatge als milers i milers de catalans i catalanes que hi contribuïren des del seu compromís individual i col·lectiu, la seva militància, associacionisme i participació, en els diferents actes i esdeveniments que s’organitzaren, com a protagonistes en el territori de la lluita i el treball per la democràcia.

El catàleg que teniu a les vostres mans segueix l’estructura temàtica i seqüencial de l’exposició. Els textos, per la seva banda, s’han completat per poder abraçar diferents aspectes i esdeveniments que per necessitats d’espai n’havien restat al marge i per contextualitzar-ne d’altres. Igualment, l’apartat de fotografies presenta algunes incorporacions amb l’objectiu de fomentar la territorialitat i incloure imatges de totes les demarcacions catalanes. Juntament amb les imatges, s’ha incorporat un recull dels documents més representatius de la recerca que s’ha efectuat en diversos arxius per tal d’estructurar l’exposició i els seus continguts.

Miquel Puig i Roig · Director General de Relacions Institucionals i amb el Parlament
Vicepresident del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya

Has llegit el llibre? Has vist la pel·lícula? Què t'ha semblat?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s